Тодор Тагарев: България ще увеличи подкрепата си за Украйна

1
Политико​: Действието е рязък завой за балканската страна, чието ново правителство встъпи в длъжност
Политико​: Действието е рязък завой за балканската страна, чието ново правителство встъпи в длъжност Снимка: БГНЕС

Политико​: Действието е рязък завой за балканската страна, чието ново правителство встъпи в длъжност

В интервю за изданието "Политико" министърът на отбраната Тодор Тагарев заявява, че България ще увеличи подкрепата си за Украйна с мунициите, от които има нужда за борбата си с Русия.

Изданието отбелязва, че България е сред само двете страни-членки на ЕС, които не са се включили към общата поръчка за 155 мм снаряди за Украйна по линия на Европейската агенция за отбрана, като другата е Ирландия, която е военно неутрална. Справка на сайта на агенцията обаче показва, че и Дания също не участва.

"Ние много категорично възнамеряваме да се присъединим към тази коалиция", казва Тагарев и добавя, че вероятно ще можем да осигурим част от необходимите муниции за Украйна. Министърът добавя, че няма политическо решение, но със сигурност ще положи усилия и вярва, че ще се намери начин, предаде БНР.

"Действието е рязък завой за балканската страна, чието ново правителство встъпи в длъжност миналата седмица след период на продължителна нестабилност при пет парламентарни избори в рамките на две години. Българският президент Румен Радев, смятан от някои за мек към Русия и облагодетелстван от безпрецедентна власт да назначава служебни правителства, нареди страната да не се присъединява към коалицията през март", отбелязва "Политико".

"Предимството на София при присъединяването ѝ е, че традиционно България е специализирана в производството на ръчни огнестрелни оръжия, леки оръжия и муниции, производство от времето на СССР", казва министър Тагарев.

Същевременно той посочва, че доставката на изтребители МИГ-29 и противовъздушни системи ще бъде "предизвикателство", тъй като те са нужни на България. Министърът казва също, че страната ни е на път на увеличи разходите си за отбрана и да постигне 2 на сто от БВП до 2024-та година, което, според него, е минимумът. "Украйна непременно трябва да стане член на НАТО, когато условията позволят това, което означава след като войната с Русия приключи", е категоричен той.

Министър Тагарев обаче признава, че отстояването на тази гледна точка не е лесно в страна, в която едва 46 на сто от хората смятат, че войната в Украйна е изцяло по вина на Русия, според последното проучване през декември. За сравнение - в ЕС средният процент е 88.

Тодор Тагарев изразява силно безпокойство от влиянието на Москва в България и допълва, че обмисля създаването на нова специализирана структура за борба с руската дезинформация.

"Руската посланичка и някои политически партии, както и влиятелни политици говорят на един и същ език и той не е езикът на нашите съюзници", заключава министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    14
    Име
    Няма лошо в спаменето и забавленията пред екраните, обаче вече се забелязват резултатите от новото "управление". "Най доброто предстои". Аз лично ще се постарая да си набавя огнестрелно оръжие в някакъв не особено далечен времеви момент. Пиша всичко това със съжаление, между другото.
  • -13
    13
    В. Лъвский
    “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ Слава на България и нашата братска Украйна! Смрт за тероруZZстан и за антибългарските тролски копейкаджийски боклуци! АМИН!!!
  • 10
    12
    ВЕСИХУЙ123
    Мръсна измет ти откъде се взе гад гднуда долна червей мръша върви ти и децата ти в украйна и не се връща тук. Слава РУСИЯ
  • 6
    11
    яяяя, ванчо
    пак го изтървали от Тутракан 20! Ванчо, пали танка и давай, контранаступа не може без теб, тепай ги тея рашки, нихната!
  • 11
    10
    Сержант
    Ще те обесим,мекере!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари