България да разреши на Украйна да ползва въздушното ѝ пространство за тренировки с F-16

0
Управляващите искат НАТО да подкрепи с ракети българската отбрана
Управляващите искат НАТО да подкрепи с ракети българската отбрана

Това е една от осемте точки в проект за решение, предложен от лидерите на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС

Правителството трябва да направи необходимото България да се присъедини и да допринесе според възможностите си на коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16, включително за провеждане на съвместни тренировки и за използване на въздушното пространство на страната.

Това е една от осемте точки в проект за решение, предложен от лидерите на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, както и от депутати от трите формации, подкрепящи правителството. Подкрепата на трите формации означава, че проектът за решение ще мине без проблем през парламента, въпреки очакваната съпротива от БСП и „Възраждане“, отбелязва EURACTIV.

Друго предложение е Министерският съвет да проведе преговори с правителствата на съюзниците от НАТО за разполагане на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси за усилване на отбранителните способности на България.

Първите три подписа под проекта са на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков.

Решението предвижда още България да предостави на Украйна „неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип“. Военният министър Тодор Тагарев пък се задължава да определи излишното въоръжение и техника на армията, които да бъдат пратени на Киев.

Предвижда се също правителството да поиска компенсация за тези разходи от Европейския инструмент за мир, както и от други фондове.

Предлага се и да бъде разрешено на българска територия да пребивават до четири пехотни или механизирани роти на украинската армия годишно, за да преминават бойно обучение тук. Числеността им трябва да бъде до 160 войници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    8
    До 2
    Днеска пи ли хапчетата? Нещо много се пениш, май си пропуснал!
  • 7
    7
    до 5
    46-та не знам кой ни окупира, ама 44-та е трети УКРАИНСКИ фронт! Нали твърдите, че Руско-турската царя е събрал само украинци и те са ни освободили, ами 44-та Сталин е събрал само украинци и те са ни окупирали! Как без тях, те и Черно море са изкопали, великите руски „македонци“
  • 5
    6
    До 2 и 5
    Че си бесарабски джендър е ясно. Само не знам защо не си на фронта в усрайната мишкар?!???
  • -11
    5
    До 3
    На 09.09.1945 те окупират жалките безродни кумуняги с активната помощ на пияните рушлямски отрепки! А ние, истинските българи, сме много по-живи и милеем за Майка България от вас, жалките безродни антибългарски мутрофановски тролчета! За това нямате думата, предатели!!! _)_
  • 15
    4
    Да си представим....
    Ситуация: Украински F16 си литка безгрижно над България. Обаче е законна военна цел на руснаците. МиГ 31 или Су 27 стреля по F16 и го улучва. Горящата американската бракма пада върху ... Народното събрание. Взрив, кръв, черва, лайна по жълтите павета! Въпрос: Ще се намери ли поне един българин, скърбящ за продажните ни депутати или ще трябва да ги доубиваме, че да не се мъчат повече??
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари