Тодор Събев е спортист на 2015 година

2

Днес, в зала „Европа“ на Доходното здание бяха връчени наградите „Спортист на годината 2015“.

На събитието присъстваха кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов, зам. областният управител г-н Станимир Станчев, зам.-кметът г-н Иван Григоров, зам.-кметът Димитър Наков, народните представители Пламен Нунев и Свилен Иванов, както и състезатели, треньори, представители на спортни клубове и преподаватели по физическо възпитание и спорт.

Кметът на Община Русе Пламен Стоилов поздрави всички присъстващи. „Изпратихме една успешна година. Открихме нови спортни съоръжения, а през идната 2016 г. Русе е третият град в България, удостоен с приза Европейски град на спорта“. Той допълни, че официално Годината на спорта стартира на 19 февруари, когато на тържествена церемония ще бъде поставено началото на иновативни и масови спортни събития. Г-н Стоилов благодари на всички спортни деятели, които със своите високи постижения и медали утвърждават Русе като истински град на свободния дух.

Главният редактор на в-к „Утро“ г-н Младен Любенов  заяви, че всички русенски спортисти вече са победители, защото спортът е посланик на всеки град на света.

Великолепната десетка се избира от спортни журналисти в града, чрез анкета на вестник „Утро“ и Община Русе. Това допитване класира най-високите постижения на русенския спорт през изминалата година. В анкетата се включиха 13 спортни журналисти от Русе, които номинираха 26-ма състезатели.

След приветствията започна официалната част на церемонията – връчване на наградите. Най-добрите русенски спортисти за изминалата 2015 година са:

  • Десета позиция в класацията бе за боксьорката Севда Асенова  от клуб "Русе". Тя е на 6-о място в световната ранглиста за категория 48 килограма.
  • Деветото място във великолепната десетка е за футболиста от клуб „Дунав“ - Юлиян Ненов. Един от най-добрите играчи с принос за първото място на отбора през есенния сезон, младежки национал. Голмайстор на тима.
  • Осмата позиция в класацията на 10-те най-добри русенски спортисти е за Радостина Димитрова с 46 точки. Баскетболистка от клуб "Дунав 8806" - с основен принос за шампионската титла на отбора си, национална състезателка.
  • На седмо място в престижната класация с 47 точки са Елена Великова и Алекс Жеков – акробати от клуб "Локомотив". Първо място в многобоя, второ в темповата комбинация и трето в балансовата на международен турнир за мъже и жени  в Баку /Азербайджан/, първо място в многобоя на международния турнир "Чезенатико" /Италия/, първо място в многобоя, първо в темповата комбинация и трето в балансовата на международен турнир в Алберсхаузен, Германия. Малко не им достигна за медали от Световната купа във Варна, от Европейските игри в Баку и от европейското първенство за мъже и жени в Риза, /Германия/.
  • Шестата позиция в класацията на 10-те най-добри русенски спортисти е за Стилиян Гроздев с 53 точки - вдигане на тежести, клуб "Русе". Вицешампион на европейското първенство за юноши в категория до 62 килограма, дебютант при мъжете на световно първенство.
  • На пето място в класацията е Стойка Петрова с 54 точки - бокс, клуб "Русе" . 7-о място в световната ранглиста за категория до 51 кг.
  • Четвъртото място в класацията с 61 точки е за Зорница Костова - баскетбол, клуб "Дунав 8806" - с основен принос за шампионската титла на отбора, капитан на тима, национална състезателка.
  • Трето място в класацията за 10-те най-добри спортисти на Русе е за футболиста Деян Димов от клуб "Дунав", който събра 67 точки. Капитан на тима, с основен принос за първото място на отбора през есенния сезон в "Б" група. Един от двамата голмайстори на тима през сезона.
  • На престижното второ място в класацията с 86 точки е Александър Тодоров с 72 точки - спортна стрелба, клуб "Локомотив-ТТ". Шампион на европейското първенство за юноши с малокалибрено оръжие в Словения, 4-о място на европейското първенство /пневматичен пистолет/ в Холандия, първи на международни турнири в Швейцария и Мюнхен, трети на турнир в Пилзен.
  • Фаворитът в тази класация, които събра 84 точки, каратист, джу-джицу, състезател на клуб "Динамо" - вицесветовен шампион по карате за мъже, държавен шампион по карате и по джу-джицу за мъже - Тодор Събев.

Церемонията продължи с приза за най-добър приложник – Иван Маринов (клуб "Приста"), най-добър треньор - Веселин Великов (футбол, наставник на "Дунав") и най-добър отбор за 2015-та – за поредна година баскетболния клуб „Дунав 8806“.

За трета година с грамоти бяха отличени учители по физическо възпитание и спорт, водили отбори, класирали се на призови места на финали на ученически игри на Министерството на образованието и науката през учебната 2014/15г.

  • Диана Цонева - Водач на отбора по бадминтон на момичета  от  5-7 клас от ОУ „Любен Каравелов“, класирал се на трето място на финалите на Ученически игри в град Севлиево;
  • Станислав Ламбев – Водач на отбора по лека атлетика на момчета от 5 – 7 клас от СОУ „Христо Ботев“, класирал се на второ място на финалите на Ученическите игри в гр. Сливен;

Връчиха се и три статуетки "Спортен Олимп" от името на президента на българската федерация по борба, вицепрезидент на БОК и спортист номер 1 на Русе за 20 век  - Валентин Йорданов. Тези статуетки са дело на русенския скулптор Делян Хубанов и са за най-добрия спортистТодор Събев, за най-добрия отбор – баскетболен клуб „Дунав 8806“ и най-добър треньор – Веселин Великов. Понеже г-н Йорданов беше в САЩ, наградите от негово име връчи главният редактор на вестник „Утро“ Младен Любенов.

В края на церемонията моментът бе запечатан с обща снимка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари