The Guardian: „Фейсбук“ ще получи глоба от 5 милиарда долара от американското правителство

2
От интернет компанията и от комисията отказаха да коментират изтеклата информация
От интернет компанията и от комисията отказаха да коментират изтеклата информация

Федералната търговска комисия на САЩ е гласувала да наложи глоба от пет млрд. долара на социалната мрежа „Фейсбук“ заради нарушения при защитата на личните данни на своите потребители, това съобщава вестник Guardian, като цитира неофициална информация на хора, запознати със случая.

Според публикуваните във вестника данни, мярката е била одобрена с три на два гласа в петък, като вотът е бил разделен партийно – тримата републиканци в комисията са гласували „за“, докато двамата демократи са били против. Очаква се Министерството на правосъдието на САЩ да одобри глобата в близко бъдеще.

От интернет компанията и от комисията отказаха да коментират изтеклата информация.

Изданието припомня, че през месец март 2018 г. стана ясно, че фирмата за политически проучвания „Кеймбридж Аналитика“ е добила нелегално лична информация на повече от 50 млн. потребители на социалната платформа „Фейсбук“. Това се случва след като от „Фейсбук“ поеха ангажимент за по-добро предпазване на данните на ползващите я. Ангажиментът бе поет през 2012 г. след друго разследване на Федералната търговска комисия.

Ако бъде одобрена, глобата от пет млрд. долара ще е най-голямата такава налагана от американската комисия срещу интернет компания и най-голямата въобще що се отнася до нарушения в сигурността на личните данни. Това е горната граница на очакванията, които от „Фесбук“ имаха, след като през април тази година от фирмата заявиха, че най-вероятно ще получат санкция между три и пет млрд. долара по случая.

Според критиците, новият ангажимент на компанията да преразгледа начините на съхранение на информация не е достатъчна мярка, а глобата е прекалено малка за „Фейсбук“, от където обявиха 15 млрд. долара приход само в първото тримесечие на 2019 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари