Тест: Стресират ли ви празничните дни?

1
Само приятни емоции ли ни носят почивните дни или не е точно така?
Само приятни емоции ли ни носят почивните дни или не е точно така?

1. Умеете ли да разпределяте добре бюджета си по време на празници и да се придържате към него?

а) Да, особено по време на коледно-новогодишните празници, когато трябва да се купуват подаръци на близки и приятели.

б) Умея да изготвям бюджет, но каквото и да правя, винаги го надвишавам по някакъв начин.

в) Не, винаги харча повече, отколкото трябва, и след края на празниците трябва да се ограничавам от определени неща, което ме изнервя.

2. Очаквате ли с нетърпение коледните празници, за да посрещнете в дома си близките си хора?

а) Да, обикновено така организирам времето си, че да мога да сготвя нещо вкусно и да украся дома си празнично, за да посрещна гости.

б) Зависи колко време съм имал/а за подготовка. Обикновено ми харесва да посрещам гости, но не обичам, когато ми се налага да бързам.

в) Не, обикновено посрещането на гости винаги малко ме напряга, защото е свързано със сериозна подготовка. Не на последно място домакинът трябва и да забавлява гостите си, което също не е лесно.

3. Имате ли щастливи детски спомени от празници, прекарани със семейството?

а) Да, по-скоро само добрите са останали в съзнанието ми и предпочитам да се фокусирам над тях, за да мога да ги пресъздам и за моето семейство.

б) Имал/а съм както щастливи, така и не толкова приятни спомени от празничните дни, когато бях дете. В главата ми изникват различни от тях в зависимост от настроението ми.

в) Имам и щастливи спомени, но по-често се сещам за неприятните. Може би изпитвам някакъв страх да не се повторят.

4. Смятате ли, че се разбирате добре с половинката и родителите си, с които обикновено прекарвате празниците?

а) Да, имам прекрасни отношения с близките си. Разбира се, от време на време се караме, но обикновено за дребни неща и затова бързо ни минава.

б) В повечето случаи да, но на моменти близките ми се опитват да наложат мнението си въпреки това, което мисля аз. Понякога се караме именно поради тази причина.

в) Обичам близките и партньора си, но по време на празници сякаш нервите ми са опънати до краен предел. Именно заради това мога да започна спор от една неволно изпусната дума.

5. Спазвате ли традиционните ритуали по време на празници?

а) Да, винаги ги спазвам, защото това създава усещане за уют и празнично настроение у хората.

б) Спазвам традиционните ритуали само на големите празници, защото така правеше и моето семейство.

в) Рядко ги спазвам, защото не виждам особено смисъл от тях.

6. В края на годината и около Коледа натрупват ли се много задължения на работното ви място?

а) Винаги може да се намери работа за вършене, но не пренебрегвам и почивката си.

б) Има работа, която малко или много ме разсейва от празничните мисли, но се опитвам да не се фокусирам над нея.

в) Да, в края на годината е един от най-натоварените моменти на работното ми място. Може би затова ми е трудно да усетя коледния дух.

7. Практикувате ли през зимните месеци медитация или нещо друго, което ви успокоява?

а) Да, през лятото и пролетта предпочитам да правя силови тренировки, защото времето е хубаво, но в студените месеци предпочитам да заредя духа си с някаква подобна практика.

б) Понякога, но не често. Не ми остава време за подобни тренировки. През пролетта съм по-мотивиран/а.

в) Не, не смятам, че от тях човек може да стане по-спокоен или да спре да се притеснява за различни неща.

8. Когато каните някого на гости за празниците, притеснявате ли се какво ще каже той/тя за вашето гостоприемство след това?

а) Не, смятам, че е по-важно да бъда част от разговорите на гостите си и да бъда приятна компания. Не мога да се притеснявам какви ще са коментарите им след това.

б) Зависи от човека, ако репутацията му е на клюкар, който винаги намира нещо не както трябва, ще се притесня.

в) Да, винаги се притеснявам, затова често гостите ми казват, че ги карам да се чувстват леко неудобно.

РЕЗУЛТАТИ

Най-много отговори “а”

Празниците не могат да ви стресират. Вие сте изключително организиран човек, който може да намери време както да приготви нещо за гостите, които очаква, така и да украси дома си, но няма да пропусне и да свърши задълженията си в работата. Успявате чрез един много лесен начин - обичате празниците и се фокусирате само над приятните в тях моменти като шегите с близките, приятното усещане от подаряването на хубав подарък или само добрата компания.

Най-много отговори “б”

Празниците могат да ви стресират, макар че по характер сте ведър човек, който обича да прекарва време с много хора и да се забавлява в компанията им. Има моменти обаче, когато ви идва в повече, защото се фокусирате само над това, което може да се обърка - дали няма да се скарате с близък човек, какво ще каже еди-кой си, след като си тръгне от дома ви, и т.н. Няма смисъл да се притеснявате за неща, които дори не са се случили.

Най-много отговори “в”

Вие определено се стресирате по време на празници. Вероятно всекидневието ви е много динамично и сте свикнали да бързате, за да изпълните всичките си задачи. За вас празниците са една от тях. Не бива да гледате на тях по подобен начин. Опитайте се да си починете и да не мислите за проблемите си. Имате няколко дни в годината, в които може да си позволите да се фокусирате над себе си.

Как да се отпуснете?

1. Завършете започнатите задачи в работата

Ако сте съвестен работник, който обича това, което прави, вероятно няма да можете да се отпуснете през празничните дни, щом не сте завършили започнатите си проекти. Няма нищо лошо за целта да помолите свой колега за малко помощ.

2. Ограничете технологиите

На работното място има екрани на компютри, а човек често поглежда и дисплея на телефона си. За да разбере мозъкът ви, че е време за почивка, огграничете технологиите. Заменете ги с четене на книга или вестник.

3. Наспете се

Когато ходите на работа, обикновено трябва да ставате рано. За да усетите почивните дни, трябва да прекарате малко повече време в леглото. Дори и да се събудите рано, се излежавайте в леглото колкото се може повече.

Източник: 24 часа

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари