Тероризмът "изяжда" 53 милиарда долара за година

0
На международна конференция в Русе бяха обсъдени мерки за подобряване на сигурността в региона
На международна конференция в Русе бяха обсъдени мерки за подобряване на сигурността в региона Снимка: ТОП НОВИНИ

Около 53 млрд. долара са загубите за световната икономика от тероризма през 2015 г., съобщи днес в Русе министърът на туризма на България Николина Ангелкова.

Тя уточни, че данните са на Американския съвет по международни въпроси, информира ТОП НОВИНИ.

В тази връзка днес в Русе се проведе международна конференция, по време на която се е обърнало особено внимание на темата за сигурността, като основната тема е „Устойчивост на развитието на туризма и сигурността в Дунавския регион“.

Във форума се включиха още комисарят по регионална политика на Европейската комисия Корина Крецу, вицепремиерът и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Василе Динку, кметът на Русе Пламен Стоилов, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и Национален координатор по Дунавската стратегия Деница Николова, посланици на страни от Дунавския регион, народни представители, кметове и областни управители, представители на органи по сигурност на страни от Дунавския регион, представители на ЕК и др.

Обсъдени са редица мерки за подобряване на сигурността в региона, включващи засилването на трансграничното сътрудничество и координация между различните отговорни институции в Дунавските държави, отчете еврокомисар Крецу.

Министър Ангелкова бе категорична, че може да се намери баланс и между проектите за подобряване на корабоплаването и запазването на биоразнообразието по реката.

Междувременно стана ясно, че само в рамките на Оперативна програма "Региони в растеж" от настоящия програмен период са предвидени по около 100 млн. евро за проекти в областта на туризма за България и Румъния. Уточнено бе, че за развитие на този важен за икономиките на двете държави отрасъл могат да се използват и редица инструменти на трансграничните програми. Финализират се и анализите за кампанията за т. нар. бранд "Дунав", който да промотира възможностите за туризъм в този регион.

По отношение на очакваното туристическо лого на България се очакват съвсем скоро резултати, като ще се избира измежду настоящите предложения. Предстои и надграждане на отчетения като много успешен проект за популяризиране на 50 по-малко познати дестинации в България.

Отчетените бяха добри новини и по отношение на ръст на туристопотока между България и Румъния. Над 1 млн. туристи от северната ни съседка се очакват през тази година, като по-голямата част от тях се очакват именно през лятото на родното Черноморие.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари