Тази нощ ЕК предложи изключването на някои руски банки от SWIFT

0
Предложението е съгласувано с ръководствата на САЩ, Франция, Италия, Германия, Великобритания и Канада
Предложението е съгласувано с ръководствата на САЩ, Франция, Италия, Германия, Великобритания и Канада Снимка: Shutterstock

Европейската комисия обяви тази нощ предложение някои руски банки да бъдат изключени от международната финансова система SWIFT.

Предложението е съгласувано с ръководствата на САЩ, Франция, Италия, Германия, Великобритания и Канада, отбеляза в извънредно обръщение председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. В съвместно изявление ръководството на комисията и на посочените страни сe осъжда нападението срещу народа на Украйна. Подкрепяме украинското правителство и украинците в героичната им съпротива срещу руското нахлуване, се добавя в изявлението.

Ще търсим отговорност от Русия и заедно ще направим така, че тази война да бъде стратегически провал за Путин, се посочва в текста, предаде БТА.

Фон дер Лайен уточни, че ще предложи нови мерки за изолиране на Русия от международната финансова система и от западната икономика.

Това включва и блокиране на активите на Руската централна банка, за да не може тя да се намеси за ограничаване на последиците от вече наложените санкции срещу Москва чрез прибягване до международните си резерви.

Предвижда се да бъдат наложени ограничения за "златните паспорти" за страни от ЕС за заможни руснаци, свързани с властите в тяхната страна.

Следващата седмица се предлага да бъде задействана международна група, която да следи за прилагането на западните санкции и да търси и установява имущество на включените в санкционните списъци.

Изразена е готовност списъците да бъдат допълвани, включително с имената на хора от семействата на вече санкционираните. Предвижда се проследяване на собствеността на засегнатите от санкциите, така че тя да не бъде прехвърляна където и да било по света.

Сред мерките са също общи действия срещу дезинформацията и хибридните заплахи. ЕК ще предложи на държавите от ЕС да одобрят посочените мерки, като изразява готовност за предлагане на допълнителни ограничения, с които Русия да понесе отговорност за нападението срещу Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Da
    Юропата си вкара автогол, а вещицата, която отнема гласа на Ариел от "Малката русалка" се казва Урсула.
  • -3
    4
    хахахах
    Изключването на расия от swift значи, че вече не могат да изнасят нищо, бе тъпак. Как ще им се плащат газовите доставки, с чували с рубли ли? Ще караме на запаси, докато се установят алтернативни трасета, малко ще се вдигнат цените, голяма работа.
  • 1
    3
    Стоян
    Много важноНа Путин хич не му пука!Само да не спре кранчето на газта,загиване!Става лошо!
  • -4
    2
    любопитен
    Ти си смешникът и продажникът. Готов на всичко за неговия кеф, Най-мекото с което мога да те нарека е "потребител - лизач". За това че си свикнал само да потребяваш е ясно, а как лижеш - вече е ясно за всички.
  • 5
    1
    Смешници
    Само гледайте Вова Путин да не ви „изключи“ тръбичките, по които идва газчицата му до вас, че ще трябва бая да си попръдвате в каминките и котлетата, за да се стоплите, а тогаз пък въглеродните ви емисии ще скочат до Господа, зелената ви сделка ще покафенее, а Грета Тунберг ще изпадне в делириум!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари