Търговските вериги ни мамят с цената на прясното мляко

0
В България е по-скъпо отколкото в другите страни от ЕС
В България е по-скъпо отколкото в другите страни от ЕС

В България е по-скъпо отколкото в другите страни от ЕС

Фермерите получават по-малко пари, но съществена промяна в магазините няма.

Търговските вериги ни мамят с цената на прясното мляко, става ясно от данни на правителствения сайт foodprice.bg. През последните два месеца изкупната цена на млякото намалява. Има съществено понижение и на цената на прясното мляко на едро. Но промяна на цените в магазините почти няма, пише „Труд“.

В периода от 15 март насам изкупната цена на млякото се е понижила от 1,07 лв. на 0,94 ст. за литър. Фермерите получават средно с 13 ст. по-малко за всеки литър мляко. Още по-голямо е понижението на цените в търговията на едро. В рамките на близо два месеца цената на прясното мляко на едро се е понижила от 2,58 лв. на 2,26 лв. за литър. Това понижение от 32 ст. на литър показва, че при търговията на едро има конкуренция на пазара.

Същевременно цените на прясното мляко в магазините остават почти без промяна. От 3,55 лв. за литър на 15 март цените са понижени до 3,52 лв. за литър, показват последните данни на правителствения сайт. Оказва се, че от поевтиняването на млякото при търговията на едро печелят търговските вериги, а намалението на цените за клиентите на веригите е само жълти стотинки.

Сред причините за намалението на изкупната цена на млякото е, че през последните месеци има съществено поевтиняване на фуражите. Оказва се, че понижение на цените има при почти всички по веригата - производители на фуражна пшеница, производители на мляко, млекопреработватели. Но при търговските вериги понижението на цените е незабележимо. Това е сред основните причини инфлацията в страната да е около два пъти по-висока от средната за страните от ЕС.

Прясното ни мляко е най-скъпо спрямо останалите страни от ЕС, за които има данни на правителствения сайт за сравняване на цените. У нас литър прясно мляко струва средно 3,52 лв. В същото време в Словения е 2,38 лв., в Хърватия е 2,39 лв., в Германия е 2,51 лв., а във Франция е 2,68 лв. за литър. Оказва се, че в тези четири държави прясното мляко струва с около левче по-евтино отколкото у нас. При положение, че в Германия и Франция заплатите за няколко пъти по-високи. Това се отнася не само за заплатите на потребителите, които купуват млякото, а и за възнагражденията на хората, които работят във фермите, карат камионите с мляко и готова продукция, работят в склада или в магазина за продажба на дребно. Разходите за заплати на всички фирми по веригата от полето до трапезата на хората в България са по-ниски отколкото в Германия и Франция, но потребителите у нас плащат по-висока крайна цена.

Прясното мляко в България струва повече и отколкото в Румъния, където е 2,75 лв. за литър, по-скъпо е и отколкото в Гърция - 3 лв., и Австрия - 3,04 лв.

Любопитно е, че в рамките на пет седмици средната цена на прясното мляко в България сякаш е фиксирана - стои 3,55 лв. за литър, и едва през последния месец има спад с 3 ст. В същото време изкупната цена на млякото е намаляла с 13 ст. за литър, а цената на прясното мляко на едно се движи нагоре и надолу. Цената на едно от 2,58 лв. нараства на 2,63 лв., а след това се понижава до 2,46 лв. (с близо 20 ст.). След това отново леко нараства, а през последните четири седмици цената стабилно намалява. Но тези колебания в цените на едро не оказват влияние върху цените на дребно в търговските вериги.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари