Такса „мост“ носи 26 милиона лева на държавата, Русе не получава нищо

8
Защо част от таксата да не влиза в бюджета на Община Русе, а гражданите ѝ да преминават безплатно през моста, пита общински съветник
Защо част от таксата да не влиза в бюджета на Община Русе, а гражданите ѝ да преминават безплатно през моста, пита общински съветник Снимка: БНТ

Защо част от таксата да не влиза в бюджета на Община Русе, а гражданите ѝ да преминават безплатно през моста

Между 23 и 26 милиона лева постъпват всяка година в държавния бюджет от такса „мост“, стана ясно от отговор на АПИ до общинския съветник от Русе Дилян Саманджиев от групата на МК „БСП за България“.

Приходите от такса за преминаване на пътни превозни средства по моста на р. Дунав в посока Русе –Гюргево са, както следва: 2016 г. –23 484 607 лв.; 2017 г. –24 136 198 лв.; 2018 г. –24 740 751 лв.; 2019 г. –26 020 648 лв.“, пишат от АПИ.

Според Дилян Саманджиев би трябвало част от парите да остават в Русе и да има облекчения за автомобилите на русенци при преминаване през моста. „Както се вижда от данните, сумите всяка година се нарастват. Защо Русе да няма право поне на част от таксата да постъпва в бюджета на Общината? При положение, че се амортизира инфраструктурата на града, замърсява се въздухът, увеличава се рискът от ПТП поради претоварен трафик около "Дунав мост" и накрая –нищо. Защо ППС с русенска регистрация да не преминават безплатно през моста? За да може да се стимулира русенският бизнес. Според мен, може да стане част от таксата да постъпва в Общината, но се иска воля от страна на властимащите на национално ниво“, казва Дилян Саманджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Смеех се на дебелите - надебелях...
Смеех се на лудите - полудях...
Сега се смея на богатите.
Няма ефект!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари