Тайната при осиновяване отпада

0
Тайната на биологичните родители вече ще може да се разкрива
Тайната на биологичните родители вече ще може да се разкрива

Тайната на биологичните родители вече ще може да се разкрива по административен път.

Сега решава съдът, а по административен път може да се иска единствено медицинска информация. Това предвиждат промени в Семейния кодекс.

Новите правила за осиновяванията ще бъдат публикувани за обсъждане в края на август. Зам.-министърките на труда и социалната политика Деница Сачева и на правосъдието Вергиния Мирчева ги представиха на кръгла маса вчера. Процедурата за осиновяване ще приключва по-бързо, тъй като работещите в момента 28 регионални съвета по осиновяване ще бъдат слети в един национален, обясни Сачева.

Така кандидат-осиновителите ще подават само една молба, но ще им бъде търсено дете в цялата страна. Сега това се прави по региони, за всеки от които се подава отделна молба. Ще се създаде Национален съвет за осиновяване, а интегрирана информационна система ще помага да се подбере най-добрият кандидат за всяко едно дете от цялата страна.

Ще има и нови правила за оценяване на родителския капацитет на кандидатите, обучението, през което ще преминават. Реално тайната при осиновяването отпада с възможността децата да получават информация за биологичните си родители по административен път, а не единствено чрез съдебна процедура.

"И след промените, ако биологичните родители не искат да бъдат разкрити, пак ще се върви към съдебно дело", поясни обаче Мирчева.

Осиновителите да нямат право да се откажат от детето, предвиждат още новите текстове. Процедура на разсиновяване може да има само при особени случаи, не по инициатива на родителите. Затягат се условията за попечителство. Имало случаи да се намира бременна, готова да изостави бебето, а мъжът от двойката да се представи за негов баща и да вземе попечителство. После жена му осиновява детето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари