Свлачището в Пиргово може да погълне 10 къщи

0
Хората живеят в постоянен страх
Хората живеят в постоянен страх Видео: Кис 13

Свлачище застрашава да погълне десетина къщи в русенското село Пиргово.

Засега са засегнати само няколко стопански постройки в дворовете на хората.

По думите на живеещите в района, свлачището тръгнало през август миналата година, но не са били взети мерки. Сега проблемът е толкова сериозен, че дерето вече е погълнало 10-ина метра от двора на Марияна Йорданова. Хората са в постоянен страх да не би свлачището да стигне до къщите им, по които има нанесени щети.

Най-вероятно свлачището се е активизирало от последните валежи, но и от повишеното ниво на подпочвените води. Експерти, които направили оглед на място обяснили на хората, какво трябва да се направи, за да спрат процесите.

Междувременно е подаден сигнал до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за осигуряване на средства за проучвания на терена, които да установят причините за пропадането. По предварителни изчисления за геоложките проучвания ще са необходими около 150 000 лева.

Засегнатите от свлачището се надяват до месец да има конкретно становище какви мерки ще се предприемат за отстраняване на причината за пропадането и укрепване на терена.

Източник: КИС 13
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари