Светът е Ковидиада!

0
Това, че олимпийските игри започват напук на всичко, съвсем не означава, че ще приключат по график
Това, че олимпийските игри започват напук на всичко, съвсем не означава, че ще приключат по график Снимка: БГНЕС

 

Това, че олимпийските игри започват напук на всичко, съвсем не означава, че ще приключат по график

Най-разпространеното медийно клише в деня на откриването на олимпийските игри гласи: "Светът е Олимпиада!"

Днес е точно такъв ден - в Токио се откриват XXXII летни игри, отложени с цяла година заради пандемията от коронавирус. Днес обаче светът съвсем не е олимпиада, а по-скоро - ковидиада, пише Явор Евтимов във вестник СЕГА.

Тепърва предстои да стане ясно доколко разумно беше решението на домакините да проведат олимпийските игри напук на действащото в столицата на Япония извънредно положение. Но вече беше намекнато: това, че церемонията по откриване ще бъде проведена по график, съвсем не означава, че най-големият спортен форум ще протече и ще завърши по план.

"Не можем да знаем какво ще стане с броя на положителните тестове, така че ще продължим да наблюдаваме ситуацията. Ще продължим и да водим дискусии с всички засегнати, като целта е да реагираме на момента, в който има някаква промяна. Отмяна е възможна по всяко време", заяви преди дни председателят на оргкомитета на Токио 2020 Тоширо Муто.

Тъжната истина е, че вместо страните участнички да броят медалите и постиженията на своите спортисти, те са принудени да броят положителните проби за COVID-19 на своите състезатели, които ще попречат на тях и техните контакти въобще да се включат в олимпиадата.

Самите спортисти са подложени на изключителен тормоз в олимпийското село и извън него, като спазват всевъзможни най-строги мерки, за да може въобще да го напуснат и да стигнат до стадионите и залите. Съоръженията пък ще пустеят, защото домакините взеха безпрецедентното решение олимпиадата да се проведе при закрити врата.

Съществуват и безрезервни оптимисти, че игрите в Токио ще послужат като пример за необятните възможности на човешката воля и за силата на спорта да вдъхновява, обединява и лекува. Такъв е шефът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

"Олимпийските игри имат силата да обединят целия свят, да вдъхновят и да покажат, че всичко е възможно. Лъчите надежда от тази земя може да огреят за едни по-здрави, по-сигурни и по-честни времена по света. Искрената ми надежда е, че игрите в Токио ще успеят", заяви етиопецът.

Има обаче и такива, които се вслушаха в уплашения глас на жителите на Япония, голяма част от които открито и неколкократно обявиха, че не искат игрите да се провеждат, защото се страхуват, че те само ще влошат бездруго тежката здравна ситуация в страната. Един от главните спонсори на МОК - японският автомобилен гигант "Тойота", обяви, че няма да излъчва реклами, свързани с Токио 2020, именно заради тревогата в обществото.

Пред в. "Йомиури Шимбун" изп. директор на компанията Акио Тойода пък заяви, че няма да присъства на церемонията по откриването. В отговор от оргкомитета коментираха само, че всеки спонсор е в правото си да прилага корпоративна политика по свое усмотрение.

"Нашите партньори със сигурност са изпитвали затруднения, за да успеят да ни подкрепят в организацията на олимпийските игри - заяви говорителят Маса Такая. - Тази година беше много интензивна и ни изправи пред много предизвикателна ситуация, но все пак нашите спонсори бяха винаги отзивчиви. Разбира се, има смесени чувства в обществото по отношение на игрите. Всяка компания трябва сама да вземе решение как ще отправя своите послания към аудиторията."

А посланието, което МОК отправи към света в навечерието на игрите, демонстрира липса на ясна перспектива какво ще се случи, ако олимпийското село в крайна сметка се превърне в огнище на зараза с олимпийски размери.

"Спортистите имат същия интерес като хората в Япония: безопасността - заяви президентът Томас Бах. - По тази причина те приеха и дори приветстваха строгите предпазни мерки, които правят олимпийските игри в Токио най-безопасното спортно събитие не само в Япония, но и в целия свят."

Статистиката още преди началото на игрите обаче говори друго.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари