С нетрадиционна и бляскава церемония закриха Олимпийските игри

1
32-рите летни олимпийски игри приключиха с празнично шествие и огромен купон на Олимпийския стадион в Токио
32-рите летни олимпийски игри приключиха с празнично шествие и огромен купон на Олимпийския стадион в Токио Видео: БНТ

32-рите летни олимпийски игри приключиха с празнично шествие и огромен купон на Олимпийския стадион в Токио

С нетрадиционна и на моменти сюрреалистична церемония в Токио беше закрита 32-рата Олимпиада, преминала при безпрецедентни условия след едногодишно отлагане и без зрители заради пандемията от COVID-19.

Игрите трябваше да символизират възстановяването на Япония от катастрофалното земетресение, и последвалите цунами и ядрена криза. Във времето обаче се превърна в политическа, спортна и персонална драма на стойност 15 милиарда долара - двойно повече от очакваното, при това без обичайния туристически бум. Въпреки това домакините накрая казаха "благодаря", вместо довиждане, предава БНТ.

32-рите летни олимпийски игри приключиха с празнично шествие и огромен купон на Олимпийския стадион в Токио, като участие взеха всички нации, които бяха част от игрите. Българските емоции - толкова радостни и запомнящи се за нас - ни дадоха поводи за усмивки и гордост. А за света изводите от провеждането на Игрите в Токио ще се правят впоследствие. Но този извод трябва да е положителен. Въпреки големите икономически загуби и притесненията от разпространението на COVID-19 спортът се съживи и отново тържествуваше.

Хората тук ценят пространството, любезността и историята. А Игрите, които ще останат в историята като първите отложени, първите, а навярно и последните без публика, с безброй рестрикции, препятствия за спортисти, организатори и журналисти, ще намерят своето място във времето и като успешни, вдъхновяващи и даващи уроци. Ще направят мост от едно поколение към друго, така както вече се е случвало - от Игрите в Токио през 64-та към тези през 2021-ва.

Феерия с цветовете на всички национални флагове на участниците и по една светлинка за всеки от 11-те хиляди участници последва излизането на атлетите на Олимпийския стадион. Те се появиха нетрадиционно, без строго разделение по делегации, като приятели и съмишленици. Бяха останали само спортистите от последните състезания, другите трябваше да напуснат Олимпийското село до 48 часа след края на изявите си. Организаторите пресъздадоха релаксиращата атмосфера в Токийски парк - израз на японското гостоприемство и волята за нормален живот, след като атлетите бяха длъжни да носят маски, когато не се хранят, състезават или тренират.

Последва церемонията по предаване на Олимпийското знаме на кмета на Париж Ан Идалго - следващия домакин на Игрите през 2024-та. Франция обеща " Игри за хората" след сегашното издание, белязано от пандемията. За първи път националният химн на следващата страна домакин беше представен във филмов формат, включително с участието на френския астронавт Тома Песке.

Знамето на Парижките игри е с площ колкото футболно игрище, технологии от ветроходството и космическите отрасли го правят изключително здраво. Впоследствие от него ще бъдат ушити дрехи за феновете на Олимпиадата.

Въпреки първоначалните опасения организаторите в Токио не допуснаха пандемичен взрив, въпреки че игрите събраха около 50 хиляди души.

"Тези Олимпийски игри бяха изпитания за вашата издържливост, вашата сила и любов към спорта", заяви Сейко Хашимото, председател на Организационния комитет на Токио 2020.

"Вие създадохте магия. Вие бяхте по-бързи, по-силни, отидохте по-високо, защото бяхме заедно. Вие ни вдъхновихте с обединяващата сила на спорта. Вие дадохте на света най-ценния подарък - надеждата", каза Томас Бах.

Олимпийският дух ще пламне отново само след 180 дни на зимните игри в Пекин през февруари. След Париж лятната Олимпиада отива в Лос Анджелис през 2028-а и Бризбън 2032-ра. А Токио се сбогува с "благодаря", вместо с "довиждане".

Следващият олимпийски цикъл ще бъде по-кратък от обичайното - 3 години. От днес Олимпиадата поема пътя към Франция. Париж прие флага с петте кръга от Токио и през 2024-та трябва да посрещне най-големия спортен форум.

СНИМКИ: БГНЕС

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари