Сватба в бежанския лагер

0

Под шумните овации на семейства и приятели младоженците Мохамед Нур (вляво) и Худа Омар (вдясно) вървят, хванати под ръка, към мястото, което ще е техният дом – лагер за вътрешно разселени лица в сомалийската столица Могадишу, разказва "Ройтерс", показва Дневник..

Двойката се запознава преди 2 години, а преди няколко дни в лагера Ражо, където живеят 400 семейства, се състоя и тяхната сватба.

Повечето, като родителите на Нур, са дошли тук в началото на 90-те години, бягайки от глада. Те остават тук с години заради безкрайния конфликт, опустошил африканската държава.

Както на всяка сватба, и тук песните, танците и сладкишите са в изобилие. Но за разлика от много други, младата двойка ще трябва да заживее в меко казано скромния дом на Нур – направен от ламарина и пластмаса.

"Обичаме се от много време. Не можех да си позволя да купя къща и да се оженя за нея, затова майка ми се включи с малкото си спестени пари", споделя 20-годишният младоженец.

Нур е роден в Ражо, след като всички животни на родителите му, някога фермери, умират от глад. Те напускат родния си град Байдоа и се местят в Могадишу. Младият мъж е живял само в лагера.

"В живота е важно не в какъв дом ще живееш, а за кого ще се омъжиш. Обичам го", споделя булката.

Худа Омар напуска семейната къща в земеделския район около Афгойе, за да отиде в Ражо.

Сега тя ще живее в малка барака с две обособени зони - за спане и хранене – част от импровизирания дом на семейството на съпруга й.

Меденият месец на двойката също ще мине тук. След 7 дни Омар заедно с останалите жени тук се включва в още тържества, по време на които гостите носят подаръци, посуда и сладки. Майките на младоженците загръщат булката в пъстър шал, който символично показва, че младата жена е омъжена.

В деня след сватбата нещата са както обичайно – Имар се занимава с домакинска работа, а Нур е по строежите.

"Надявам се, че един ден ще имаме деца и ще мога да ги образовам", разказва Нур. "Ако си намеря хубава работа, ще спестя пари и ще отворя магазин за съпругата ми, където тя ще може да се занимава с търговия".

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари