Студенти искат по-ниски наеми в общежитията, докато трае онлайн обучението

0
Блоковете в Студентски град продължават да пустеят и така ще бъде поне до края на януари
Блоковете в Студентски град продължават да пустеят и така ще бъде поне до края на януари Видео: Bulgaria On Air

Блоковете в Студентски град продължават да пустеят и така ще бъде поне до края на януари

Студентите искат по-ниски наеми на общежитията за този и следващия месец. Те припомнят, че през март миналата година, когато всички университети минаха онлайн, в голяма част от висшите училища мярката бе приложена и настояват отново за това.

Заради дистанционната форма на обучение блоковете в Студентски град продължават да пустеят и така ще бъде поне до края на януари.

"Едва една пета от студентите си живеят във всичките общежития към УНСС. Доста от тях си работят, може би това ги е принудило да си останат вкъщи или по-скоро се притесняват за състоянието на своите близки и родители, затова използват нашите общежития", заяви зам.-изпълнителният директор на поделение ССО към УНСС Пламен Пенев.

Затова от Националното представителство на студентските съвети настояват за намаляване на наемите с 50% за януари и февруари.

"Това е изключително наложително, предвид ситуацията, трудната година, която беше 2020 и тази, която стартира. Много хора останаха без работа, родителите изпитват изключително голяма трудност", каза председателят на НПСС Даниел Парушев

Искането вече е изпратено до министъра на образованието Красимир Вълчев, както и до всички ректори на висши учебни заведения.

"Всичко това зависи от министъра на образованието, в частност за няколко висши училища, които са в България. Това са Великотърновският, Русенският, Тракийският, също така и Шуменският университет - тези, които са към ССО", допълни той.

Висшите училища обаче трябва да вземат решението автономно. Така например в Университета по национално и световно стопанство е решено наемите за този и следващия месец да бъдат намалени с 25 %.

В Югозападния университет в Благоевград наемите за януари също са редуцирани, а в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" не се плащат за двата месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В претъпканият автобус:
- Госпожо, хванете се за дръжката, че ще паднете...
- Ама аз съм се хванала.
- Е да, ама аз ще слизам...

Харесай Дунавмост във Фейсбук