Студент от Русенския университет извади кръста в Силистра

0

16 смелчаци се бяха записали в надпреварата

22-годишният студент Галин Стоев от Силистра, хвана тази година кръста, хвърлен по традиция във водите на Дунав. Младежът участва за втори път в празничният ритуал, като през 2022 година отново той извади богоявленския кръст от Дунав. Той е студент в Русенския университет - бъдещ електроинженер, съобщава Кворум Силистра.

16 смелчаци се бяха записали в надпреварата за богоявленския кръст, а хиляди се събраха на силистренското пристанище да станат свидетели на обреда.

Църквата днес чества големия празник Богоявление – Йордановден, наричан още Кръщение Господне. По този повод в катедралния храм "Св. Св. апостоли Петър и Павел" в Силистра Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков в съслужение с градското духовенство отслужиха Архиерейска Златоустова Света литургия и Велик Богоявленски водосвет .

След това свещеници и миряни се отправиха с литийно шествие към брега на Дунава, за да се извърши церемонията по хвърляне и спасяване на кръста. Награди и подаръци получиха всички участници в ритуала от Доростолската митрополия, Общината на дунавския град в лицето на кмета д-р Александър Сабанов и областният управител Минчо Йорданов.

Близо 3 000 са жителите на Силистренска община, които днес и утре празнуват Богоявление и Ивановден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари