Стотици смелчаци „спасиха” кръста в ледените води

0
Млад финансист извади кръста от река Дунав край Русе
Млад финансист извади кръста от река Дунав край Русе Видео: NOVA

Над 125 000 българи празнуват на Богоявление

В цялата страна след Великия водосвет много именици, но и други смелчаци, скочиха във водите на реки, Черно море и дори басейн с топла вода, за да извадят кръста, обобщиха от NOVA.

Първи – по зазоряване, още в 7:30 ч. сутринта, за кръста се хвърлиха в град Шипка. А сред мъжете в народни носии най-бърз се оказа 39-годишният Десислав. "Никога до сега не съм влизал на Йордановден във водите – случи ми се, просто късмет", заяви Десислав Йосифов. Той предаде кръста на най-малкия смелчага, влязъл в реката – 5-годишният Борислав.

В Монтана, следвайки примера на калоферци, за пръв път над 40 мъже извиха хоро във водите на река Огоста – с носии и 10-метров трибагреник на раменете.

Във Варна сред желаещите да достигнат първи до Богоявленския кръст се наредиха и две жени. Най-бърз сред всички беше 21-годишният Димитър Петров, а най-младият участник - едва на 9 г. "Обичайте се, помагайте си. Бъдете смирени! Всички сме хора!", пожела Димитър Петров.

Топлите води на Черно море в днешния Йордановден - цели 10 градуса, доведоха рекорден брой участници на Моста в Бургас. "Било ми е мечта от малък да спасявам кръста. Свързан с водата още от малък. Тренирам плуване, откакто се помня", заяви Александър Китенов.

След тържествен водосвет в манастира "Св. Йоан Предтеча", над 20 младежи се хвърлиха във водите на река Арда. "Искам да пожелая здраве на целия български народ – не се отказвайте, вярвайте!", заяви Георги Георгиев. По-късно през деня, вече по традиция в града, митрополит Николай хвърли кръста и в басейн с топла вода – за радост на най-малките. Първенец стана 13-годишният Андрей Стоянов.

Пълноводният Дунав и силното течение в Русе се оказаха предизвикателство, но 23-годишният Александър Георгиев извади кръста от водите – и сметна това за знак. "Реших да се върна от Лондон в България. Оставам тук, това беше главната цел, след като завърша, евентуално 2-3 години да поседя там и да се върна с опит и с цели - една от тях евентуално един ден министър на финансите или на икономиката", заяви Александър.

А в София за кръста в Дружбенското езеро се хвърлиха 45 души. И тук за първи път той беше изваден от младеж. "Исках да спазя българската традиция – досега не съм имал възможността", заяви Любомир Мутафчийски. За първи път и хората с увреден слух успяха да се докоснат до ритуалите по освещаване на водата и хвърляне на кръста на Богоявление.

Мъжкото хоро във водите на река Тунджа и тази година събра хиляди в Калофер. Шестгодишният Мартин получи първи кръста, след като беше изваден от водата.

Подготовката на мъжкото хоро трае през цялата нощ. Загрява се с червено вино, под съпровод на калоферски гайди. "Традицията винаги си я спазваме с годините, от нашите деди и бащи и сме длъжни да я оставим за поколенията", заяви Румен Стоянов – организатор на Калоферското хоро.

А на разсъмване в уречения час всички тръгват. Първо към църквата, за да се черкуват, а после влязоха в реката, пеейки „Майце си“ на Ботев. И дойде моментът за хвърлянето на кръста, който се дава на дете. Тази година дървеното разпятие получи малкият Мартин, пожела отец Димитрий.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари