Студеният душ при хора със съдови заболявания може да доведе до инсулт

1
Яжте разнообразни плодове и зеленчуци, богати на тези микроелементи, като спанак, картофи, авокадо, портокали, соя, ягоди и банани, сушени плодове и ядки
Яжте разнообразни плодове и зеленчуци, богати на тези микроелементи, като спанак, картофи, авокадо, портокали, соя, ягоди и банани, сушени плодове и ядки

Това твърди кардиологът и терапевт, доцентът в Катедрата по клинична терапия Мария Беневская в навечерието на Международния ден на кардиологията

"Редовното приемане на контрастен (горещ и студен) душ тренира сърдечно-съдовата система, но когато са изложени на студена вода, хората със съдови и сърдечни заболявания могат да получат остър спазъм, който освен всичко друго може да доведе до инфаркт или инсулт". Това заяви кардиологът и терапевт, доцентът в Катедрата по клинична терапия Мария Беневская в навечерието на Международния ден на кардиологията, който се отбелязва на 6 юли, цитира думите ѝ TACC и Агенция Фокус.

"При редовно използване на контрастен душ, с течение на времето се получава тренировка на сърдечно-съдовата система: под въздействието на студена вода повърхностните съдове се стесняват, за да предпазят тялото от топлинни загуби. При контакта с горещата вода, напротив, съдовете близо до повърхността на тялото се разширяват, като по този начин се избягва прегряване. Що се отнася до хората със заболявания на сърдечно-съдовата система, остър спазъм на кръвоносните съдове, когато са изложени на студена вода, наистина може да доведе до инфаркт или инсулт ", цитира думите ѝ пресслужбата на руския национален Изследователски медицински университет „ Н. И. Пирогов“.

Беневская отбеляза, че както всяка друга тренировка, тялото трябва да се приучва към контрастния душ постепенно, започвайки с леки температурни промени и кратки интервали, докато в горещо вртеме се препоръчва хладен, но не и леден душ, дори за здрави хора .

Водно-солеви баланс и диета

Експертът също така каза, че пациентите със сърдечно-съдови заболявания, особено в горещините и по време на интензивни упражнения, трябва да помнят да поддържат водно-солевия си баланс. "Промените в този баланс могат да доведат до влошаване на здравето и до развитие дори на някои живото-застрашаващи състояния. Важните за нашето тяло електролити включват не само калий и магнезий, но също така натрий, хлор, калций и фосфор. За да попълните загубените електролити, трябва да използвайте ежедневно достатъчно количество вода (1,5-2 литра на ден), не изключвайте напълно естествената сол в диетата, дори за онези хора, на които се препоръчва да ограничат трапезната сол поради своите заболявания “, каза експертът.

Тя също така добави и значението на консумацията на разнообразни плодове и зеленчуци, богати на тези микроелементи, като спанак, картофи, авокадо, портокали, соя, ягоди и банани, сушени плодове и ядки.

В същото време, кардиологът припомни, че за да се предотврати развитието на обостряне на хронични заболявания в жегата, трябва да се избягва алкохола, да не се стои на слънце в часове, когато то е особено активно. "Не трябва да работите усилено физически, трябва да сте по-често на сянка или в климатизирана стая, но не и да седите под климатика. Носете светли, леки, широки дрехи и не забравяйте за шапка. Вземете хладен душ или вана по-често, прилагайте лед или студена кърпа на тила и врата ", - заключи експертът.

По-рано водещият служител на метеорологичния център „Фобос“, Евгений Тишковец, заяви пред ТАСС, че температурите в Москва в сряда ще достигнат до 28 - 32 градуса - с 5-7 градуса над нормата, но не се очаква повторение на екстремните горещини от края на юни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари