Студът отново отвори кратери по софийските улици

0
Най-много са оплакванията от дупки по натоварения булевард "Цар Борис III"
Най-много са оплакванията от дупки по натоварения булевард "Цар Борис III" Снимка: Булфото / архив

Най-много са оплакванията от дупки по натоварения булевард "Цар Борис III"

Столичната община излиза от зимния сезон с изключително разбита и опасна пътна инфраструктура. Моментната ситуация дори надхвърля познатото и традиционно лошо състояние на улиците и булевардите в града, което софиянци вече добре познават. Това сочат сигналите в контактния център на общината (call.sofia.bg) и публикациите в социалните мрежи, предава вестник Сега.

Особено катастрофално е състоянието на ключовия булевард „Борис“ III. След пропадане в огромна дупка по него шофьор е публикувал снимки от съсипания си автомобил във Фейсбук групата „Забелязано в София“. "Здравейте, това се случва вчера вечерта на кръстовището на "Цар Борис III". Късметлията бях аз, днес са други 20 човека с по 2 спукани джанти и 2 спукани гуми. Тъжно е, че допускаме такива неща да се случват и да мълчим", пише разгневеният собственик на МПС. Както "Сега" писа, по булеварда вече започна ремонт, който ще приключи чак през 2023 г. Тъй като дейностите стартираха от бул. "Македония", споменатите дефектни участъци вероятно ще останат в това състояние още дълго в очакване реконструкцията да достигне до тях.

В почти половината от сигналите до call.sofia.bg през последните седмици също присъства думата „дупка/дупки“. Само за последните дни са подадени оплаквания за разбита пътна настилка, за новопоявили се дупки, за пропаднали или запушени улични шахти във "Възраждане", "Младост", "Люлин", „Красна поляна“, „Красно село“, „Илинден“, „Панчарево“, „Лозенец“. „Надежда“, „Оборище“, „Подуяне“, „Сердика“, „Кремиковци“, „Слатина“, „Искър“, "Студентски" и др.

Не липсват многобройни оплаквания от състоянието на уличната настилка и в други райони. „Много дълбоки дупки са се образували на пътното платно на изхода от кв."Димитър Миленков" в посока ж.к."Дружба". Пропадане на шахта допълнително възпрепятства движението. Ежедневно оттам преминават тирове и има опасност от ПТП“, пише в друго писмо, изпратено от жител на район „Искър“. „Преди три седмици асфалтираха една част от дупките по бул. „Вардар“, други останаха и сега се разширяват. Това е подигравка. Правят се кръпки 20х20см, вместо да се изреже и асфалтира по-голям участък. Може би някой краде част от парите за асфалт. Да се направи незабавна проверка. Това е главен булевард с натоварено движение“, сигнализира жител на район „Илинден“.

Според правилата в Столична община сигнали за проблеми с уличната инфраструктура в София трябва да се подават от районните кметове. В същото врече по улици и булеварди, по които се движи масовият градски транспорт, спешните ремонти са от компетенцията на ресорния зам.кмет по строителството и се извършват от частни фирми, с които "Московска" 33 е подписала договор за абонаментна поддръжка на зоната. Кмет на район от опозицията, с когото "Сега" разговаря, сподели, че системата за ремонт на уличната инфраструктура чрез ежесезонно пълнене на дупки е изключително сбъркана. "Дупките, които се кърпят сега, ще се отворят отново през есента и в тях отново ще се изсипят публични средства като вода в сито. Кръгът е омагьосан и работи в полза на поддържащите фирми. Смисълът е да не се запълват дупки, а да се преасфалтират цели улици. Това ще доведе до спестяване на средства от данъци, тъй като новият асфалт има гаранция за години наред, а кърпежите - никаква", коментира районният кмет.

Пари в калта

Столичната община събира пари за зелена зона по улица, която от години стои разорана и неасфалтирана. Става дума за ул. „Добруджански край“, която административно се намира в район „Красно село“, но на практика е в почти в центъра на София. Улицата стига до бул. „Скобелев“ при новия парк „Възраждане“ (зад "Лидл"). „Половината от улицата е осеяна с кратери и езера. Въпреки това на хората им се налага да плащат по лев на час, за да паркират по нея, или по 100 лв. на година, ако имат абонамент. За пешеходците също не е никак лесно“, показа Би Ти Ви в репортаж наскоро. „Отнема около 15 минути, за да се преминат около 300 метра с кола. Хората без автомобили пък задължително трябва да снабдени с гумени ботуши. Таксиметровите шофьори не искат да влизат по нея, а ни оставят в началото“, разказва живеещ в района. Общината се оправдава, че решението за зелената зона е по желание на хората, а в цялостната реконструкция е в процес на подготовка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Дойде време разделно!
Ботуши за жената или гуми за колата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари