„Сцена под липите“ събра над 1000 участника

0

На фестивала бяха представени пет автентични северняшки хора̀, чиято орнаментика и специфичност е непокътната в село Николово

Деветият Международен фолклорен фестивалСцена под липите“ събра в Лесопарк „Липник“ на 17 и 18 юни над 1000 участника и 105 състава от цялата страна и от съседна Румъния.

Денят започна с традиционна чаена церемония с липов чай и медовина, приготвена по стара рецепта. Детски анимации и работилници бяха на разположение за най-малките. По стратегия в 12 часа бяха посрещнати участниците във велопохода на съдружие „Вело Русе”, които тръгнаха от Общината в гр. Русе с маршрут до Текето. Вечерта се проведе станалият вече традиционен конкурс „Царица на липата“, в който всички участници дефилираха в облекла с фолклорни мотиви, съобщиха от Народно читалище „Пробуда“.

В неделя се проведе и състезание по спортно ориентиране, водено от спортния клуб „Компас - Крос“.

За фестивала бяха издирени и възстановени 5 достоверни северняшки хора̀, чиято орнаментика и специфичност е непокътната в селото. Сред тях са: „Пайдушко“, „Куцата “, „Катеринкината“, „Кольовата“ и „Първи раз“, както и обредни танцови игри от обичаите „Лазаруване “, „Пеперуда “ и „Бразая“.

Сцена под липите“ се реализира с подкрепата на Община Русе, Кметство с. Николово и Народно читалище „Пробуда“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари