Строят музей за тоновете злато от испанския галеон

0
Намереният край Колумбия “Сан Хосе” бил светият Граал на корабите
Намереният край Колумбия “Сан Хосе” бил светият Граал на корабите

На първите подводни снимки от галеона се виждат оръдията, които преди повече от 300 г. били излети специално за него.

Намереният край Колумбия “Сан Хосе” бил светият Граал на корабите, пише 24 часа.

Колумбия ще построи специален музей, в който ще бъдат изложени всички несметни съкровища от открития край бреговете на Картахена испански галеонСан Хосе”, съобщи на пресконференция президентът на страната Хуан Мануел Сантос. Потопен през 1708 г. от британската флота, “Сан Хосе” е пренасял едно от най-големите съкровища, които днес се намират на морското дъно. Според различни източници на него е имало 11 млн. златни монети, 116 сандъка с изумруди, много други скъпоценности, 2 т платина, сребро, както и цялото богатство на вицекраля на Перу, съобщи в. “Гардиън”. Заради това галеонът е наричан от търсачите на съкровища “светият Граал на корабите”.

Скъпоценностите били събирани от южноамериканските колонии и били пренасяни в Испания, за да помогнат на крал Филип V да води война с британците. Моряците на британската корона пък преследвали галеона, за да прекъснат финансовите потоци към най-големия враг. Те искали да пленят кораба и намиращия се на него безценен товар, но в битката галеонът се взривил и потънал.

Сантос каза, че по днешни изчисления съкровището струвало 622 млн. долара, макар много други експерти да го оценяват между 4 и 17 млрд.

Останките от галеона били открити миналата седмица край о. Бару от международен екип археолози с помощта на колумбийските военноморски сили. Според Сантос става дума за една от най-големите, ако не и най-голямата подводна находка на културно-историческо наследство в историята.

Собствеността на съкровището от кораба бе обект на над 30-годишна сага между Колумбия и американската компания “Сий сърч армада”, която твърди, че го е открила още през 1981 г. През 2011 г. обаче съд в САЩ прецени, че скъпоценностите пренадлежат на Колумбия, тъй като са част от националното ѝ културно наследство.

Изображения от сонар са разкрили оръдия, изливани специално за този кораб, оръжия, керамика и други предмети на изкуството, каза Сантос. Галеонът бил въоръжен с 64 оръдия и имал екипаж от 600 души, които се издавали. Тепърва археолозите ще пристъпят към ваденето на находките.

Смята се, че “Сан Хосе” е един от над 1000 галеони и търговски кораби, потънали из кораловите рифове край Колумбия за 3 века колониално управление.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари