"Страшно“ и „доста обезпокоително“: За страничните ефекти на инжекциите за отслабване

0
Като „инжекции за отслабване“ "Оземпик" и „Вегови“ помагат за свалянето на излишни килограми без подлагане на диета
Като „инжекции за отслабване“ "Оземпик" и „Вегови“ помагат за свалянето на излишни килограми без подлагане на диета

Като „инжекции за отслабване“ "Оземпик" и „Вегови“ помагат за свалянето на излишни килограми без подлагане на диета

Нови дискусии около лекарствата за отслабванеОземпик“ и „Вегови“ отново влязоха във фокуса на световните медии, след като американски лекар предупреди, че може да имат смъртоносни последици, информира bTV.

Инжекциите "Оземпик", които по начало са предназначено за лекуване на диабет, добиха особена популярност, след като масово започнаха да се използват за редуциране на теглото.

През първите 9 месеца на 2023 г. търсенето на медикамента се е увеличило с 36%. Данните на Google пък посочват, че интересът към лекарството "Оземпик" в търсачката се е увеличил значително през последните три години.

По-сериозно негово търсене е регистрирано през август 2020 г. През август 2023 г. то достига своя пик, като се наблюдава 20-кратно увеличение – или ръст от 1900%.

"Оземпик" е разработен от датската компания Novo Nordisk и е одобрен за употреба в Съединените щати през 2017 г. През последните години закупуването му най-вече като средство за отслабване генерира огромни печалби.

Очакванията са лекарството да запази водещата си роля в продажбите и през следващите пет години.

Преди седмици стана ясно, че стотици жени, които са приемали "Оземпик" или „Вегови“, докато са били на противозачатъчни, имали са репродуктивни проблеми или са смятали, че вече са излезли от възрастта за зачеване, по думите им – те непланувано са забременели.

Сега идват нови предупреждения.

„Страшно“ и „доста обезпокоително“ – това са думите, с които американски лекар предупреждава за страничните ефекти на инжекциите за отслабване.

Като „инжекции за отслабване“ "Оземпик" и „Вегови“ помагат за свалянето на излишни килограми без подлагане на диета.

Оземпик“ е популярно лекарство дори сред известните личности. За него говорят Шарън Озбърн, Илон Мъск и Роби Уилямс, Опра Уинфри и семейство Кардашиан.

За фаталните последици от приема му обаче говори д-р Марк Хайман в свой подкаст.

Според нюйоркският лекар все повече ефекти ще излязат наяве, тъй като милиони хора си поставят инжекциите всеки месец, за да отслабнат. Специалистът се фокусира върху два основни момента.

Д-р Хайман има няколко книги, в които говори за ползите от предимно растителната диета. В подкаста си „Дневникът на един главен изпълнителен директор“ тази седмица той казва, че две неща го плашат относно „Оземпик“ и неговите родствени лекарства.

Предупреждение 1

Според него приемът им води до запек, който нарушава чревната непроходимост.

Здравните власти актуализират противопоказанията на лекарството през септември 2023 г., като добавят, че то може да причини чревна обструкция. Това може да доведе до прекъсване на кръвоснабдяването на органите, което пък причинява смъртта на тъканите.

Според експертите това се случва, защото „Оземпик“ забавя движението на храната през червата, което кара приемащите го да се чувстват сити за по-дълго време.

Според лекарите чревната непроходимост може да доведе и до спукване на червата. А това крие риск от изтичане на чревно съдържание. Червата вече не абсорбират важни електролити и течности в кръвта. А това увеличава риска от циркулаторен шок - животозастрашаващо медицинско състояние. Д-р Хайман посочва, че тези случаи са се увеличили с 450%.

Предупреждение 2

Доктор Хайман коментира още, че „рискът от панкреатит се увеличава с 900 процента, когато се приема “Оземпик“.

Проблемът е, че всеки пети случай на тежко възпаление на панкреаса може да доведе до животозастрашаващи усложнения и дори до органна недостатъчност.

Хората, които приемат семаглутид, който се съдържа в „Оземпик“, са девет пъти по-склонни да развият панкреатит, показва проучване на Университета на Британска Колумбия.

Британското издание „Дейли мейл“ пък твърди, че инжекциите за отслабване като „Оземпик“ и „Зепбаунд“ са свързани с повече от 100 смъртни случая в САЩ.

Д-р Хайман коментира, че приемът на „Оземпик“ е ефективен за намаляване на теглото, но това има своята цена - както от медицинска, така и от финансова гледна точка, тъй като „след като започнете, вие сте обвързани с него завинаги - в противен случай килограмите ви просто ще се върнат“.

Скъпо е, а повечето хора не знаят, че губят не само мазнини, но и мускули“, казва здравният експерт.

„Никой не говори за лошата страна, а има предложения инжекцията да бъде позволена и за петгодишни деца, което е просто ужасяващо“, коментира още той.

В Обединеното кралство и САЩ може да си купите лекарството само с рецепта, но цената в Америка е астрономическа и може да достигне до 1700 долара на месец“, отбелязва д-р Хайман.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари