Стотици русенци посетиха събитията в Нощта на Русенската библиотека

0

17 събития привлякоха на 21 май стотици русенци в Регионална библиотека „Любен Каравелов” по време на Европейската нощ на музеите.

И през тази година културният институт беше подготвил богата мозайка от творчески срещи, уъркшопи, демонстрации и много емоционални преживявания.

Големият маратон започна с участието на Клуба по у-шу и тай чи към Общинския младежки дом в Русе. Децата от формацията на Мария Неделчева показаха своя мини-спектакъл „Тайните на Шаолин“ и направиха демонстрация на китайски бойни изкуства пред многобройната публика. На същото място, в градинката пред Библиотеката, стотици русенци присъстваха и се снимаха за спомен на фона на едно интересно „летателно” изложение  от прототипи и авиомодели на самолети. Експозицията  „Бащата на дрона” беше представена от спортен клуб по авиомоделизъм „Приста”- Русе, с председател Явор Йотов.

Много посетители имаше до полунощ и в сектор „Заемна”, където беше подредена изложбата „С високо чувство на отговорност. Фотопанорама на русенската икономика от втората половина на 20 век”, представяща  фотоекспонати и течения на русенски заводски вестници от времето на социализма. Тук можеше да се разгледа и още една експозиция, наречена „Модни икони от миналия век“ – с модни списания от фонда на Библиотеката, която съживи спомена за популярни лица от едно вече отминало време, но оставили траен отпечатък в спомените на съвременните българки.

Безспорният хит на библиотечната нощ беше ателието на открито, наречено „Street Art“, за което се погрижиха художниците Георги Пасев, Валентин Георгиев, Стоян Стоянов-Комитски и Стоян Димов-Стофи.  Много деца и родители отнесоха в домовете си шаржове, направени от русенските творци. Малките русенци искрено се забавляваха и когато, с помощта на четиримата модератори, рисуваха свои любими герои и сюжети от приказки.

Разбира се, имаше и литературни акценти, като в тази част на програмата това беше представянето на „Автобиографична книга на Меркуцио Полински” на младата русенска авторка Генадия Кортова, както и литературната вечер на Клуб „Мечтание“ и Lady Pol, по време на която в беседката пред Библиотеката посетителите се насладиха на артистичното четене на авторските вълшебни разкази за възрастни на Полина Лъвчиева, придружено от изпълнения на китара.

Малките приятели и почитатели на приключенията в Детския отдел бяха впечатлени от участието на Клуба по роботика към МГ „Баба Тонка” в Русе. Гостите на Библиотеката от Училището по роботика „Robopartans”, с ръководител Донка Симеонова, организираха уъркшоп и демонстрация по легороботика.

В палитрата от събития бяха включени още: ревю „Дрехите на баба“ с автентични носии и стари градски дрехи, подготвено от самодейци от русенските квартали Средна кула и Долапите; ретро-музикална стълбица „Познай кой е хитът!”; „Мake up” – демонстрация на техники за гримиране; „Сунг танци под звездите”, с участието на Школата по суинг танци "Линди Хоп Русе", с ръководители Радина Костадинова и Надежда Иванова, и др. Нощта завърши с огненото шоу на Симеон Петров и с караоке, в което библиотечният екип и приятели на културния институт пяха заедно любими български и световни хитове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари