Столична морга пази тяло от 2007 година

0
Близки отказват да вземат тела на роднини от моргата, защото им били обидени
Близки отказват да вземат тела на роднини от моргата, защото им били обидени

Близки отказват да вземат тела на роднини от моргата, защото им били обидени

Място в София, където да бъде изградено трупохранилище, търси работна група в Министерството на здравеопазването, в която участват и представители на МВР, прокуратурата и Столичната община.

Все още обаче няма направен избор на терен, няма и искане за подготовка на проект и документи за изграждане на ново място за съхранение на телата на починали хора, които не са потърсени за погребение, показа проверка на “24 ЧАСА” в Столичната община. Работната група не се е събирала от много отдавна и засега не е искано нищо от общината, казаха още оттам.

Една от причините за създаването на ново трупохранилище е, че най-голямата столична морга - тази в Клиниката по съдебна медицина на Александровска болница, е пълна на почти 200%. Най-старото тяло, което се съхранява там, е в камера от 2007 година.

Постоянно в нея има около 130 трупа при капацитет от 75. Затова от управата на клиниката са създали организация - 4-те големи камери и 2-те по-малки са пълни с тела и трупни останки.

Тъй като трябва да се поддържа постоянна температура от -4 градуса, камерите работят постоянно. Това докарва сметки за ток от поне 20 хил. лева месечно. Заради претоварването се случва и те да се повредят. Което пък води до други проблеми - някои от специалистите отказвали да ремонтират камерите, най-вече заради зловонната миризма.

В същото време едва около 40 тела имат издадено разрешение за погребение, но близките отказват да вземат труповете. Причините са различни. Някои казвали, че нямат финансова възможност. Други, че са обидени на починалия си роднина и не искат да имат нищо общо с него.

В случаите с останалите трупове обаче липсвало разрешение от прокуратурата или от полицията за освобождаване на телата от моргата.

Това може да се дължи на различни причини - неустановена самоличност на починалия или нужда от допълнителни експертизи, казват от държавното обвинение. И добавят, че в голяма част от случаите става дума не за тяло, а за трупни останки, например ръка.

Съдебни медици обаче припомниха пред “24 часа”, че преди месеци телата били над 180. На повечето била извършена аутопсия, както и всички необходими изследвания. Въпреки това тогава се наложи намесата лично на бившия вече главен прокурор Иван Гешев, за да бъдат издадени разрешения част от телата да бъдат погребани. Той организирал среща, на която присъствали представители на различни институции, след което започнали да се освобождават тела.

Такъв бил и казусът с труповете на 18-те мигранти, които се задушиха в камион, открит край Локорско на 17 февруари. 52-ма афганистанци бяха натъпкани в тайник, чийто вентилатор за въздух се развалил. Те били качени в област Ямбол, а след като почнали да се задушават, блъскали и писали съобщения на каналджиите. Те обаче спрели едва край Локорско. Виждайки 18-те загинали, зарязали камиона и избягали. По случая бяха обвинени шестима души. Формалният собственик на камиона Тачо Тачев почина в ареста. След като се получи разрешение за погребението на афганистанците, телата им бяха изпратени в родината им на 3 юни.

Именно заради трагедии като тази и опасения за евентуално бедствие като земетресението в Турция, отнело живота на десетки хиляди, била създадена работната група. Тя оглежда няколко места в столицата, които да стават за изграждане на трупохранилище. Един от терените е в района на Централните гробища.

Бившият здравен министър д-р Асен Меджидиев обясни, че докато е бил на поста, проблемът е бил поставен.

“Временно намерихме решение с помещение в гробищния парк”, потвърди д-р Меджедиев.

Това обаче е било еднократна помощ от страна на Столичната община, за да не се смесват двата потока.

“Там се изчисти, тъй като това са съдебни случаи. В трупохранилището или по-скоро в хладилните камери не е желателно да се смесват двата потока, тъй като едното е съдебен случай, а при нас вървят ежедневни погребения и кремации”, обясни за “24 часа” шефката на “Гробищни паркове” Яна Паскалева.

За разлика от препълнената морга в Александровска болница в тази във Военномедицинската академия има места. Там обаче обикновено се изпращат телата на починали при трудови злополуки.

В Бургас е задръстена от разложени мигранти, но поне вече не са във фризер за сладолед

Разложени трупове на мигранти пълнят бургаската морга. Някои стоят в хладилните камери от миналата година, тъй като никой не ги е потърсил. В повечето случаи телата са наядени от диви животни или са проядени от червеи, тъй като са престояли с месеци в горите из Странджа, имало и трупове без глави.

“Това обикновено са нелегални мигранти, които през зимата са издъхнали от студ и изтощение, но се откриват едва сега. Към момента имаме шест тела на бежанци, чакаме роднини да дойдат за разпознаване.

Вземат се ДНК проби от тях и от починалите, но процедурата е бавна”, обяснява дългогодишният началник на Отделението по патоанатомия д-р Галя Милева.

Доскоро заради липсата на достатъчно хладилни камери част от труповете в моргата, които рязко се увеличиха със засилването на мигрантската вълна, се съхраняваха и във фризер за сладолед. Стигало се е до там да няма място за покойници от Бургас и региона.

Преди няколко месеца обаче проблемът с липсата на място в бургаската морга бе решен - за отделението най-после бе закупена още една хладилна камера, която да поеме увеличения брой мъртъвци от региона. Писах до кого ли не и най-накрая се преборих, коментира д-р Милева, която неведнъж е алармирала, че тя и колегите ѝ са принудени да работят в нечовешки условия.

По 20 служебни погребения на месец в столицата

Средно около 20 служебни погребения на месец се правят в София. За юни те са били 25, а за януари - 15.

Служебни са погребенията на хора без близки или роднини, както и на социално слаби или бежанци. Оказва се обаче, че въпреки големия мигрантски поток през последните години и честите случаи на починали в катастрофи мигранти, те са най-малкият процент нуждаещи се от служебно погребение.

“Не са само бежанци, даже най-малко са бежанците. Или без близки, или с близки, които отказват да заплатят погребението. Има починали на улицата, които никой не е потърсил. Дори и да имат близки, те може да заявят, че нямат финансова възможност”, обясни Яна Паскалева.

За служебно погребение е нужно прокурорско решение. Получи ли се, в рамките на 2-3 дни се пристъпва и към трупополагането. Издаването на разрешения обаче отнема различно време в зависимост от конкретния случай.

В момента тези погребения в столицата се правят в гробищния парк “Бакърена фабрика”, а преди това - в “Малашевци”.

800 нелегални опитали да влязат у нас за ден

800 опита да влязат в България през оградата на границата с Турция е имало само на 19 юли. Това съобщи шефът на Гранична полиция Антон Златанов.

Всички те обаче са били спрени след намесата на полицаи по браздата. Натискът на бежанците се е увеличил, сочат данните на Гранична полиция за първите 6 месеца. За това време има над 87 хил. опита за влизане у нас, а за същия период на миналата година те са били 50 000. “Установяваме голямата част от опитите още преди да са влезли в България, много малка част успяват да минат границата”, посочи Златанов. И обясни, че за такива групи често граничарите имат информация и ги задържат.

Така например в четвъртък 48 мигранти бяха заловени в кв. “Сухата река” в София. Те били возени в товарен бус с полска регистрация без прозорци. Всичките са мъже, твърдят, че са от Сирия и Афганистан. Преводачи ще установят дали наистина е така. И докато карането на мигранти в бусове е стара практика, Златанов посочи нова тенденция - каналджиите качвали бежанците в цистерни. Вече имало няколко случая. Миналата седмица например край Чепинци в цистерна, ползвана преди това за петролни продукти, били натъпкани над 40 души, сред тях и деца. При друг случай бежанците били возени в машина, ползвана за пренос на битум.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари