Стойчо Стойчев: ГЕРБ, ПП и ДБ трябва да се договорят за местните избори в София

0
В противен случай местните избори може да станат предпоставка за по-сериозни сътресения в държавата, коментира политологът
В противен случай местните избори може да станат предпоставка за по-сериозни сътресения в държавата, коментира политологът Снимка: БГНЕС

В противен случай местните избори може да станат предпоставка за по-сериозни сътресения в държавата, коментира политологът

Няма да се стигне до нова политическа криза, изказа мнение по БНР политологът Стойчо Стойчев.

"Залогът е много по-голям. Още с оставката на Иван Гешев от ДБ обясниха, че не е била това целта. Целта е била конституционната реформа. По същия начин в момента аргумент трябва да бъде, че независимо дали изпълняващ длъжността е Пенчо или Борис, в крайна сметка важното е да се изпълни конституционната реформа. Това няма как да стане дългосрочно, ако се разпадне това конституционно мнозинство. Никой не може да предскаже, че в следващия парламент ще има конституционно мнозинство, което да гарантира подобна реформа, отвъд договорените в това НС неща".

Избирателите на ДБ, ПП и ГЕРБ сигурно са гневни, но когато става въпрос за фундаментални промени в конституционната рамка, често се налага да се взимат непопулярни решения и болезнени реформи, отбеляза политологът.

Според него враговете на тази форма се опитват да разпаднат коалицията преждевременно. "Винаги в партиите трябва да прогнозираме наличието на предатели и шпиони", добави той.

Стойчо Стойчев не смята, че разминаването в една или друга община между ПП и ДБ ще доведе до национален развод. София е по-различен случай, добави той и обясни:

"София беше използвана като основен аргумент за спойката между ДБ и ПП на първо място. Ако възникне в София поради местните избори някакъв разнобой, това ще постави под въпрос тази коалиция и предмета на нейното съществуване. Аз предполагам, че няма да се стигне до това".

Според политолога техният кандидат за кмет на София би могъл да бъде бизнесменът Васил Терзиев.

"При всички положения решението трябва да бъде взето сега, за да има достатъчно време да се популяризира това име".

Стойчев изказа мнение, че ГЕРБ, ПП и ДБ трябва да се договорят по някакъв начин за местните избори в София и Пловдив, за да не станат те предпоставка за по-сериозни сътресения в държавата.

По думите му президентът би могъл да започне да навлиза във властта през персонални кандидатури на местните избори:

"И това ще бъде представено като някаква национално отговорна, надпартийна листа от будни кметове, които разполагат със собствени клиентели по места, които да гарантират някакви изборни резултати. Всичко това би било чудесно за президента и би реализирало в някакъв краткосрочен план някакъв успех, но в дългосрочен план трудно би могло да намери реализация. /.../ Ако президентът иска да направи нещо такова, му трябва такъв тип европейски международни партньори, каквито той няма и трудно би могъл да спечели на фона на подобен тип партийно строителство, като краде кметове от този или онзи и се конфронтира с всички политически партии от целия спектър".

Политологът коментира и евентуално влизане на Иван Гешев в политиката. Според него Гешев трудно може да разчита на някаква по-значима електорална подкрепа:

"Ако сам тръгне да го прави, не мисля, че ще има някакъв успех. Ако някой застане зад него с пари и иска да му купи присъствие в парламента, би могъл да постигне нещо от порядъка на "България без цензура" или партията на Марешки - става въпрос за десетина депутати за 1 мандат. Това е резултатът след тези 4 години - динамични в политическо отношение".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари