Стартира ожесточена битка с комарите по поречието на Дунав

0
Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще започне превантивна дезинсекционна обработка в крайдунавските общини
Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще започне превантивна дезинсекционна обработка в крайдунавските общини

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще започне превантивна дезинсекционна обработка в крайдунавските общини за намаляване на популациите на кръвосмучещи насекоми във връзка със сериозните ветеринарни рискове.

Ще бъдат обработени около 1 милион декара площи по поречието на река Дунав. Предвижда се взаимодействие с общинските власти в крайдунавските общини, както и комуникация с румънски институции за синхронизирани дейности по третиранията срещу комари и други насекоми.

Това развитие е в отговор на усилията на Асоциацията на Дунавските общини „Дунав” (АДО) и на Председателя на УС и кмет на Община Русе г-н Пламен Стоилов да осигурят целево финансиране на дунавските общини за борба с комарите и други насекоми през пролетта на 2016 г.

След проведена среща на г-н Стоилов с Министъра на земеделието и храните г-жа Десислава Танева и в присъствието на г-н Стоилов и други членове на УС на АДО, на заседанието на Министерски съвет на 04.05.2016 г. е обсъден планът на МЗХ за започване на превантивна дезинсекционна обработка в крайдунавските общини. В резултат на това, предстои изработване на график на дезинсекционните мероприятия.

За дунавските общини рискът от разпространение на комари е изключително сериозен и те разчитат на взаимодействието на общински и централни власти за неговото предотвратяване и ефективно управление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари