Средната заплата се е увеличила с близо 15% за година

0
Средната заплата е най-висока в област София-град - 2722 лева
Средната заплата е най-висока в област София-град - 2722 лева Снимка: Dunavmost

Средната заплата е най-висока в област София-град - 2722 лева

През третото тримесечие на 2023 г. средната работна заплата за страната е 2000 лв. Увеличението на годишна база е с 14,7% . Това показват данните на информационния бюлетин на Министерството на труда и социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище за периода.

Средната заплата е най-висока в област София-град. Средното възнаграждение в столицата е 2722 лв., което е с 36,1% повече спрямо средната заплата за страната и с 13,9% повече в сравнение с трето тримесечие на 2022 г. Най-голям ръст на средното възнаграждение на годишна база се отчита в областите Кърджали (20,1%) и Ловеч (18,6%).

Статистиката показва, че общият доход на домакинствата през третото тримесечие на 2023 г. е 5728,68 лв. и нараства с 18,4%. спрямо същия период на миналата година.

През трето тримесечие на 2023 г. в осем икономически дейности се отчитат средни заплати над средните за страната. В тях са наети около една трета от всички работещи. Най-високо е заплащането в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения“; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“; „Финансови и застрахователни дейности“; „Добивна промишленост“; „Професионални дейности и научни изследвания“; „Държавно управление“; „Образование“; „Хуманно здравеопазване и социална работа“.

Пълният текст на бюлетина е публикуван на адрес: https://mlsp.government.bg/byuletin-na-mtsp

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари