Според САЩ китайската армия осъществява шпионаж от въздуха

1
Програмата на Китай е насочена към повече от 40 държави на пет континента с балони за наблюдение от голяма височина
Програмата на Китай е насочена към повече от 40 държави на пет континента с балони за наблюдение от голяма височина Снимка: АП

Програмата на Китай е насочена към повече от 40 държави на пет континента с балони за наблюдение от голяма височина

"Най-вероятно китайската армия стои зад шпионската програма, която е насочена към повече от 40 държави на пет континента с балони за наблюдение от голяма височина, подобни на този, който САЩ свалиха миналия уикенд над бреговете на Атлантическия океан", заяви администрацията на президента Джо Байдън, цитирана от Асошиейтед прес, предава БТА.

Изявлението на високопоставен служител на Държавния департамент предлага най-подробната информация до момента, свързваща Китайската народноосвободителна армия с балона, който прелетя над САЩ. Външното ведомство на САЩ твърди, че Китай е разработил мащабна програма за наблюдение, която да събира чувствителна разузнавателна информация.

Достъпните за широката общественост подробности имат за цел да оборят упоритото отричане от страна на Китай, че балонът е бил използван за шпионаж, включително днешното твърдение, че обвиненията на САЩ за балона са равносилни на водене на "информационна война" срещу Пекин.

Високопоставеният служител на САЩ заяви, че снимките на този балон, събрани от американски шпионски самолети "U-2", показват, че той е "може да събира разузнавателни сигнали" с множество антени и друго оборудване, предназначено за качване на чувствителна информация, както и слънчеви панели за захранването им.

"Сигурни сме, че производителят на балона има директна връзка с китайската армия и е одобрен доставчик на армията, според информация, публикувана в официалния портал за възлагане на поръчки за Китайската народноосвободителна армия", каза служителят.

Длъжностното лице заяви, че анализът на остатъците от балона "противоречи" на обяснението на Китай. Пекин каза, че това е метеорологичен балон, който се е отклонил от курса си. Американският служител допълни, че САЩ се свързват с държави, които също са били обект на наблюдение, за да обсъдят заедно обхвата на китайската програма за наблюдение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари