Си Цзинпин: Китайската армия трябва да се осмели да се бие

0
Пекин е решен един ден да си възвърне контрола над Тайван
Пекин е решен един ден да си възвърне контрола над Тайван Снимка: ТАСС / Архив

Пекин е решен един ден да си възвърне контрола над Тайван

Китайската армия трябва "да се осмели да се бие", каза президентът Си Цзинпин, докато инспектираше частите, действащи в район близо до Тайван, съобщи Франс прес, като цитира репортаж на китайската телевизия.

Посещението на Си се състоя във важен момент за дипломацията със САЩ, които са основният поддръжник на Тайван по въпросите на сигурността - докато американската министърка на финансите Джанет Йелън се намира в Пекин, за да се опита да стабилизира отношенията между двете страни и да подобри двустранните търговски връзки.

По време на инспекцията си на базираното в Нанкин командване на Източния регион на Китайската народноосвободителна армия, Си заяви пред военнослужещите, с които се срещна, че те трябва "да се осмелят да се бият, да знаят как да се бият добре и да бъдат решени да защитават националния суверенитет и сигурност", съобщи държавната телевизия.

"Необходимо е да задълбочим военното и бойното си планиране, да се съсредоточим върху подготовката за реални бойни действия и да ускорим подобряването на способността ни да побеждаваме", добави президентът. Армията трябва също така "да повиши способността на лидерите на партийния комитет да се подготвят за война и борба", подчерта той.

Китай смята Тайван за една от своите провинции, която все още не е успял да обедини с останалата си територия след края на гражданската война в Китай през 1949 г., припомня БТА. Пекин е решен един ден да си възвърне контрола над острова, като не изключва възможността за употреба на сила.

Тайванският въпрос е най-чувствителната част от спора между Пекин и Вашингтон. През изминалата година Китай започна мащабни военни учения около острова след официални срещи между високопоставени американски и тайвански представители. През април китайските сили проведоха маневри, симулиращи блокада на Тайван, точно след срещата в САЩ между тайванския лидер и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари