Спорът за авторските права в Интернет

0
Директивата за авторските права предстои да бъде одобрена от Комисията и Съвета на Европа
Директивата за авторските права предстои да бъде одобрена от Комисията и Съвета на Европа Снимка: sxc.hu

Интернет гигантите трябва да плащат авторски права на журналистите и артистите, когато публикуват техни произведения.

Това се казва в директивата за авторските права в цифровата ера, която Европарламентът прие тази седмица, предава БНТ. Текстът на документа предизвика ожесточени дискусии между големите интернет компании като Google, Facebook, YouTube и творческата индустрия.

Най-голямата лобистка кампания в история на Европарламента - така евродепутати описаха натиска, който големите интернет гиганти са упражнявали месеци наред върху тях, за да не бъде приета директивата за авторските права. Въпреки това парламентът гласува "за" нея с голямо мнозинство. Сега документът трябва да бъде одобрен от Комисията и Съвета.

Ефектът от директивата е, че музиканти, изпълнители, сценаристи, издатели и журналисти ще получават възнаграждения, когато работите им се използват от платформи като Facebook и YouTubе и от новинарски агрегатори като Google News.

Аксел Фос - евродепутат от ЕНП, Германия - докладчик по директивата: Някои платформи публикуват съдържание от медиите без да плащат нищо за него. Така цялата преса в една демократична система става зависима от платформите. Ние не искаме да приемем това. Да си зададем въпроса: Искаме ли в едно демократично общество да имаме независима преса, също и финансово? Ако искаме, трябва да се погрижим за това.

Качването на информация в онлайн енциклопедии с некомерсиални цели, като Уикипедия, няма да бъде засегнато от директивата. Първоначалният текст на документа предвиждаше задължително въвеждане на филтри, които да блокират съдържание без платени авторски права.

Според критици на директивата така се въвежда в цензура в интернет. В окончателния вариант отпаднаха задължителните филтри, но платформите ще са отговорни през закона за това, което публикуват, и трябва да се разбират с носителите на права как да избягва използването на нелегално съдържание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари