Черен ден за интернет свободата!

0
Блокиране на сватбеното ни видео или любителско изпълнение на китара в социалните мрежи – това може да се превърне във всекидневие
Блокиране на сватбеното ни видео или любителско изпълнение на китара в социалните мрежи – това може да се превърне във всекидневие Снимка: Thinkstock/Guilliver

Блокиране на сватбеното ни видео или любителско изпълнение на китара в социалните мрежи – това може да се превърне във всекидневие с прилагането Директивата за авторското право, одобрена от Европейския парламент.

Черен ден за интернет свободата“, това написа в Туитър германският евродепутат Юлия Реда за днешното гласуване. Предвижда се новите правила да станат част от законодателството на държавите членки до две години.

Как точно ще се прилага директивата тепърва ще се уточнява, каза председателят на сдружение "Цифрова република" адв. Ана Лазарова, предава Дарик. По думите й текстът е сложен и твърде неясен.

"Един от най-спорните членове на директивата е „фаталният“ 13. Той вменява на онлайн платформите отговорността да блокират авторско съдържание. Новите правила не указват изрично, че за тази цел трябва да се използват филтри, но на практика това ще бъде единствения начин да се преглежда огромното по обем онлайн съдържание", обясни Ана Лазарова. Има случаи, когато използване на съдържание с авторски права е разрешено, но филтрите не са в състояние да го разпознаят.

"Вече съществуват подобни филтри. Те действат. Към момента тези филтри се прилагат по инициатива на правоносителите. В конкретния случай с Youtube в настоящия момент, правоносителят, музикалната компания, решава когато се засече нейно съдържание някъде дали да го блокира, монетаризира или въобще какво да прави с него. А това, което е притеснителното в новата разпоредба, е че самата платформа ще е задължена изобщо да не допуска подобни неща да се качват. Преценката отива изцяло в платформата, която малко или много трябва да играе полята на една неутрална инфраструктура, а в случая малко се обръщат нещата", обясни още Лазарова.

Битката зад кулисите създаването на директивата беше между големите носители на авторски права и технологичните гиганти. Оказа се, че никой не представлява потребителите в тази сблъсък на титани, посочи адв. Лазарова. Отпадане на по-малките играчи от пазара, това е още един от риковете при прилагане на директивата, добави тя.

"Риск от приложението на тази директива е по-малките играчи на цифровия пазар да им бъде ограничен достъпа до пазара, тъй като имплементиране на подобна система е доста скъпо", допълни още тя.

Изключения има за сайтове, които са създадени преди по-малко от три години, имат по-малко от 10 млн. евро годишен оборот и по-малко от 5 млн. потребители месечно. Това означава обаче, според публикация на Wired, че най-голямата общност на риболовци в САЩ ще трябва да следва правилата на чл. 13, както и някои сайтове за споделяне на изкуство и фотографии.

Проблемен и чл. 11 на директивата, който задължава сайтовете да плащат на медиите, за да цитират каквото и да е освен "отделни думи или много кратки откъси" от техни публикации.

Как точно ще се прилага директивата тепърва ще се уточнява, изтъкна Ана Лазарова.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари