Спират ТИР-овете заради жегите само в Кърджалийско

0
По останалите пътища асфалтът не се разтапял
По останалите пътища асфалтът не се разтапял Снимка: БГНЕС / архив

По останалите пътища асфалтът не се разтапял

След 7 години пауза тежкотоварните камиони отново ще бъдат спирани от движение при температури на въздуха над 35 градуса през деня. В петък пътната агенция пусна съобщение, че това ще важи само за област Кърджали.

И то не за всички пътища, а за този от Кърджали до Маказа, между Крумовград и Ивайловград, от самия град Кърджали до моста и между Кърджали и село Подкова. При това забраната не се отнася за камиони, превозващи бързо развалящи се храни, на температурен режим и такива, които превозват опасни товари. От движение между 13:00 и 21:00 часа ще се спират само ТИР-ове с над 20 тона товароносимост.

До юли 2017 г. тази забрана се въвеждаше всяко лято в България. Причината тогава беше, че при високите температури асфалтът се размеква и гумите на тежките камиони правят бразди по пътищата. През есента и зимата, когато има валежи, замръзналата вода се разширява и напуква асфалта още повече.

Транспортните фирми редовно негодуваха срещу ограниченията и тъй като по пътищата ни няма достатъчно паркинги, на които водачите на ТИР-овете да изчакват, успяха през 2017 г. да издействат забраната да не се въвежда.

На въпрос на “24 часа” защо сега мерките се отнасят само за Кърджали, от АПИ обясниха, че пътищата в областта били едни от малкото, при които има опасност да се деформират от тежките гуми в горещините.

По останалите пътища от години при строеж и ремонти се влагат полимерни добавки в битума, от който се приготвя асфалтът, и той не позволява покритието да се размеква при екстремни жеги.

Полимермодифицираният битум действително се използва в България от години, а през 2012 г. стана задължителен и при изграждането на нови пътища, и при преасфалтирането на старите. Той е една от причините пътното строителство у нас да се оскъпи, тъй като вдига цената на асфалтовото покритие с между 12 и 25%. Но бе въведен, защото удължава с до 150% живота на повърхностния слой на пътищата и от 5 години преди това срокът за ремонт скочи на 12 г.

Проблемът е, че далеч не всички пътища в страната са ремонтирани, има отсечки, които не са преасфалтирани по 20 и дори 30 години. Многото ремонти по магистралите и първокласните пътища често водят до затварянето на тези участъци и трафикът се пуска по междуселски пътища, които не са виждали ремонт от десетилетия.

Те се разрушават много бързо, защото през последните години се правят тежки камиони с много повече оси и с по-голяма товароподемност.

Например магистрала “Тракия” в по-голямата си част е оразмерена да издържа до 20-тонни камиони, при които тежестта е разпределена между 8 оси. Но напоследък се произвеждат и внасят камиони с по 12, 14 и дори 16 оси, които разрушават много лесно и бързо асфалтовите покрития.

Преди няколко дни туристическият бранш поиска да се въведе и забрана за пътуване на тежки камиони по магистралите през уикенда, защото пречат на хората с леки коли да пътуват за почивка, а и създават множество затруднения с трафика. Желанието на бранша е това да важи поне за уикендите до края на август.

Спиранията на движението на камиони над 12 тона по магистрали и първокласни пътища всеки петък между 18:00 и 20:00 часа и всяка неделя между 16:00 и 20:00 часа се правеше у нас до началото на пандемията. Тогава със създаването на т.нар. зелени коридори за ТИР-овете ЕК препоръча навсякъде тази практика да се преразгледа, за да не затруднява търговията през границите допълнително.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари