Спипаха злато за 500 000 лева в дома на Гошко Стъкларя

0
Фамилията на ромския бизнесмен демонстрира завидно благополучие
Фамилията на ромския бизнесмен демонстрира завидно благополучие

Прокуратурата, НАП и ГДБОП претърсиха офис и цех на ромския бос Георги Ганчев, пише 24 часа.

Златни накити на стойност около 500 000 лв. са иззети от дома на Георги Ганчев в Лом, известен като Гошко Стъкларя, при мащабна операция на специализираната прокуратура, ГДБОП и НАП.

Иззети са счетоводни документи и компютри от офиса на Стъкларя, обискирани са цехът му за дограма и домът на счетоводителя му в Лом.

Акцията е проведена на 9 и 10 март. Според официалното съобщение на прокуратурата претърсвания и изземвания са извършени в Пловдив, Благоевград, Лом и София.

Разследва се дейността на крупните строителни фирмиАгромах” ЕООД и “Пътища Пловдив” АД (придобито от “Агромах” през 2014 г.). Според държавното обвинение фирмите, получили големи поръчки, сред които и строителството на магистрали, са ощетили хазната с 14 млн. лв. за 1 г. от невнесен ДДС.

Тези две дружества са регистрирали няколко свои дъщерни дружества, които участват като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти. Крупните строители са ползвали доставки от дружества, наречени “буфери”. От прокуратурата посочват две от фирмите, контролирани от Гошко Стъкларя - “Кейт пласт” ЕООД и “Кейт транс гео” ЕООД.

Според държавното обвинение чрез тези буферни дружества се осигурява документален поток, регулиращ задълженията за внасяне на ДДС на дружествата от строителните групи.

По този начин се намалява дължимият ДДС. От своя страна буферните дружества ползват документален поток от друга група дружества с характеристиката на “липсващи търговци”, регистрирани на лица с нисък социален статус.

В последните години “Агромах” е печелила най-много поръчки за строеж на общински пътища в Западна и Южна България, работи по строителството на автомагистралите “Струма” и “Марица”.

В Лом спечели поръчка за строеж на пречиствателна станция за 12 млн. лв., но проектът за “Водния цикъл” бе провален. “Агромах” построи пътя от Лом до Долно Линево в предишния мандат на кмета Иво Иванов, ремонтираше селските пътища и пълнеше уличните дупки.

Една от фаворизираните тогава фирми в строителството бе и обявената от прокуратурата като буферна на строителния гигант “Агромах” - “Кейт пласт”.

През 2013 г. тя получи 30 000 лв. за авариен ремонт на канализацията на ул. “Драгоман” в Лом, а през 2014 г. подписа договор с общината за зимно поддържане и снегопочистване. Участваше като подизпълнител при ремонта на общината, в строителните дейности по проект “Зелена среда” и др.

Според Търговския регистър “Кейт пласт” ЕООД е регистрирана на името на майката на Стъкларя Кева Ганчева през 2010 г. с уставен капитал 100 лв. В края на 2015 г. фирмата е продадена на 30-годишния Кирил Милев от сливенското село Блатец.

В обявените отчети оборотите на фирмата скочили от 564 000 лв. през 2013 г. на 7 059 000 лв. през 2014 г., като 6 971 000 лв. са от строителни дейности като подизпълнител.

Другата обявена като буферна фирма - “Кейт транс гео”, е регистрирана преди година на името на 26-годишния Ачко Ачков, зет на Стъкларя, който живее с дъщеря му Кева.

Фамилията на ромския бизнесмен демонстрира завидно благополучие - прави шумни сватби, организира семейни почивки в страната и чужбина, кара скъпи джипове и лимузини за стотици хиляди левове.

През 2013 г. от комисията “Кушлев” започнали разследване срещу Стъкларя. Чрез “Държавен вестник” бе определен срок от 1 месец, в който заинтересованите могат да предявят претенции върху имуществото на Георги Ганчев, на което държавата ще сложи ръка.

Имотите, които чиновниците са сложили на тезгяха, изглеждат доста скромни. Липсват луксозните коли, които фамилията му кара и до днес.

Стъкларя ще се раздели с имот на една от най-скъпите улици в София - “Велико Търново” 46, търговски обект в Лом на ул. “Пристанищна” 11, мотопед “Симсон”, регистриран през 1988 г., два леки автомобила “Пежо 405” от 1988 г. и “Фолксваген 255”, регистриран през 1983 г.

От сметките на Георги Ганчев са описани 15,96 лв. в една банка и 75 468 лв., внесени и изтеглени от друга банка.

От Стъкларя ще се търсят и 5000 лв. от уставния капитал на фирмата му “Пластикер Г” ЕООД и 1000 лв., които е получил за продажбата ѝ през септември 2012 г.

Държавата се надява да прибере и парите от продажба на “Опел Вектра” - 3200 лв., “Форд Транзит” - 6200 лв., “Ауди А6” - 25 880 лв.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари