Спешно да бъде построен нов затвор край Русе

0
22-ма затворници живеят на 30 кв.м в Плевенския затвор
22-ма затворници живеят на 30 кв.м в Плевенския затвор

22-ма затворници живеят на 30 кв.м в Плевенския затвор.

Заместник-омбудсманът Диана Ковачева влезе в затвора в Плевен

„Днес се запознах с условията, при които лишените от свобода изтърпяват наказание в затвора в Плевен. Тук съм също и да представя основните констатации от доклада на Националния превантивен механизъм за 2016 г., които се отнасят за всички затвори в България, слабостите на системата и препоръките, които години наред са отправяни и от Комитета за предотвратяване на изтезанията, и от омбудсмана, но без напредък“. Това каза заместник-омбудсманът Диана Ковачева на пресконференция след проверка в Плевенския затвор.

Сред системните проблеми, Ковачева посочи преселеността в затворите, където минималният стандарт е пространство от 4 кв. м. за лишен от свобода. „Практиката да се местят затворници от един затвор в друг, за да се осигури повече място, не дава резултат“, отчете Ковачева. Тя подчерта, че се налага спешно да бъдат построени нови затвори, още един в гр. София и друг между гр.Плевен, гр. Варна и гр. Русе.

„Дори в един от добре работещите затвори, какъвто е Плевенският, в основния корпус установихме две помещения, в които не се постига този стандарт, а в общежитието от закрит тип се натъкнахме на 4 помещения, в които на не повече от 30 кв. м. се намираха 22 души“, подчерта Ковачева.

Заместник-омбудсманът разкри още, че затворниците в общежитието от закрит тип в гр. Плевен се оплакват, че спят на легла от арматурно желязо, което води до системни болки в гърба, както и от липса на топла вода, която им се пуска за един час през ден.

Сред проблемите, които откроява доклада на Националния превантивен механизъм в затворите, е голямото текучество на надзиратели и липсата на достатъчно персонал, преустановяването на електронния надзор през 2016 г. и невъзможността за използване на електронните гривни, телефонните услуги, създаващи възможност за извършване на измами от територията на затвора, високите цени в лавките и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари