Спасяване на човек в бързите води на Струма

2
Рафтинг клуб "Рефлип" демонстрира различни спасителни техники
Рафтинг клуб "Рефлип" демонстрира различни спасителни техники Видео: bTV

Водната среда е желано място за почивка и различни занимания, но е важно да бъдем внимателни

Няма човек, който да може да се справи със силата на водната маса.

Най-добре това може да разбереш, ако се пуснеш с лодка по бързеите на р. Струма. Дали е река, море или язовир, винаги е важно да се проявява разум и да не се предприемат рискове. Природата ни дарява с много красота и дава възможност за практикуването на различни занимания.​

През този сезон на годината р. Струма е пълноводна, което я прави добро място за провеждането на курс по спасяване в бързи води. Спасители от сдружение за планинско спасяване от Пазарджик и рафтинг клуб "Рефлип" не само се спускат по реката, но отработват различни техники за първа помощ на човек, попаднал във водите на реката, предава bTV.

По думите на Иво Колчаков, пожарникар и доброволец в екип за планинско и пещерно спасяване, човек не може да се бори с водната стихия, но може да придобие познания как да се предпазва, ако попадне не само в река, но и в придошли води в резултат на природни бедствия. Затова не само той, но и още няколко негови колеги са на място.

На място е и Симона Палазова воден спасител и рафтинг гид. Бивш състезател по плуване и воден спасител, Симона е категорична, че плувните умения са предимство, но човек не трябва да се доверява на това.

Природата си е природа и тя може да постави и най-опитния плувец пред непредвидени обстоятелства. Различни са техниките за справяне, ако сте попаднали в силно течение. Едно от най-важните е да не се борите с течението, а да излезете от него на ляво или дясно. Това важи и за теченията в морето. Ако попаднете в бързи води, правилото е винаги да сте с краката напред, за да не се нараните от удар в камък или нещо друго под вода. При придошли води е съвсем естествено да търсите висока точка.

Снимка: Ладислав Цветков

Техниките за спасяване са различни в зависимост от ситуацията и това е работа на спасителите. Каквото и да се случва, най-важното е да бъдем внимателни и да не предизвикваме с неразумни постъпки да попаднем в критична ситуация. Страхът не е срамен. Той е част от нашите емоции, която ни подсказва, че сме изправени пред риск. По-добре е да му се доверим, отколкото да проявяваме самонадеяност и безразсъдство. Базови умения са винаги от полза.

Природата обича подготвените.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари