Спасиха български моряци от Либия

1
Външно министерство разпространи информация за спасени наши моряци от Либия
Външно министерство разпространи информация за спасени наши моряци от Либия

Външно министерство разпространи информация за спасени наши моряци от Либия.

На 3 януари плаващият под молдовски флаг малък танкер „Sunoil" с петчленен екипаж, сред които двама български граждани, е претърпял авария в международни води в близост до Либия и е подал сигнал за бедствие. Притеклият се на помощ кораб е изтеглил танкера до порт Триполи

Танкерът и петчленният му екипаж, в който освен българските граждани е имало двама украинци и един румънец, е бил задържан по обвинение за трафик на петролни продукти (забранен в Либия). При задържането на танкера на борда му не е имало нефтопродукти, а плавателният съд е изпълнявал курс, който не е предвиждал влизане в либийски териториални води.

След получаване на сигнала Министерството на външните работи, чрез посолствата ни в Италия и Либия, предприе незабавни мерки за изясняване на причините за задържане, на местонахождението на българските моряци и на възможностите за освобождаването им. Проведени бяха срещи с представители на либийското посолство в София. На румънската и украинската страна бе предложено да бъдат предприети координирани действия по случая. Потърсено бе съдействие и от Делегацията на ЕС в Либия.

Активната позиция на МВнР, тясното взаимодействие с посолствата ни в Либия и Италия и с Делегацията на ЕС в Либия в голяма степен съдействаха съдът в Триполи да оттегли обвиненията към екипажа на 12 януари и да постанови освобождаване на членовете му. На 15 януари двамата български моряци са се завърнали в родината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари