Созопол брани с жива верига плажа от разкопаване

1
Концесионерът за втора поредна година разкопава пясъка с обяснението, че дигите предпазват заведенията на плажа от вълните
Концесионерът за втора поредна година разкопава пясъка с обяснението, че дигите предпазват заведенията на плажа от вълните Снимка: Бургаснюз

Жива верига и мълчалив протест направиха днес жители на Созопол в знак на протест срещу издигането на диги на плажа в града. Концесионерът за втора поредна година разкопава пясъка с обяснението, че дигите предпазват заведенията на плажа от вълните през зимата

Миналата година те бяха високи над два метра. Сега са около 60 сантиметра, но гражданите отново са недоволни, предава Бургаснюз.

"Гражданите на Созопол, тук на плажа и с подписки към настоящия момент от 912 жители, искаме незабавно спиране на всякакви действия по разкопаването на градския плаж с багер и друга техника, независимо как представителите на концесионера наричат търсения резултат – диги или контра борд !", това заявиха протестиращите.

Според тях това са изкопни работи, каквито на ивицата са забранени.

„Ние не приемаме твърдението, че действията, които са предприети от концесионера имат за цел „предпазване на пясъка от морските вълни.“ Напротив, твърдим, че морските вълни създават пясъка и спирането на този процес е груба намеса в ландшафта, фауната и флората на тази територия!”, казват още демонстрантите.

Според тях тези действия засягат Черно море, нарушават Закона за водите, Закона за биологичното разнообразие, Закона за околната среда. Те твърдят, че нито една институция от горе изброените не се е произнесла по необходимостта от такива действия чрез проучване и експертно становище както ни увери министърът на туризма.

„Ние не приемаме и протестираме срещу действията на концесионера, който ни ограничава правото на достъп до публичната държавна собственост – морския бряг, без никакво правно основание!”, заявиха гражданите.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев заяви, че общинската администрация няма правомощия да взема отношение по казуса, тъй като нито е собственик, нито е концесионер, нито пък упражнява контрол върху него. „В общината се входира само уведомление, че ще се извършва подобно нещо и аз не мога да реагирам по никакъв начин“, каза Янакиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари