Социалистите в ЕП: Правосъдието "да освети" съмнителни действия от годините на власт на Борисов

2
Борисов и ГЕРБ са заблуждавали българите и са твърдели, че имат безусловната подкрепа на европейските институции
Борисов и ГЕРБ са заблуждавали българите и са твърдели, че имат безусловната подкрепа на европейските институции

Правосъдието в България и в ЕС трябва "да освети" многото случаи на съмнителни действия в годините на управление на Бойко Борисов.

Това се посочва в становище на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Съобщава се, че днес председателят на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар се е срещнал с министъра на правосъдието Надежда Йорданова. Двамата са обсъдили състоянието на върховенството на закона у нас в последните години.

Според тях има твърде много въпроси, които се нуждаят от отговор, особено след като Европейската прокуратура потвърди получаването на данни от България за сериозни съмнения за измами със средства от ЕС и постоянна корупция на висшестоящи лица. Двамата са се съгласили, че твърде много случаи будят тревога в българското общество и подкопават вярата на българите в постиженията на демокрацията, се допълва в становището.

Агилар изразява вяра, че Европейската прокуратура ще свърши своята част от работата, но заявява, че разчита и на българското правосъдие. Той отбелязва, че е необходимо да се спазва независимостта на правосъдието, извършваните действия да бъдат законосъобразни и да се уважават презумпцията за невиновност, правото на информираност, достъпът до защита.

"Г-н Борисов трябва да може да отговори на въпросите на разследващите и се надявам да сътрудничи на разследването в България", добавя Агилар.

Евродепутатът Петър Витанов заявява, че в продължение на дълги години Борисов и ГЕРБ са заблуждавали българите и са твърдели, че имат безусловната подкрепа на европейските институции и на Европейската народна партия. Това доведе до пагубни последици за страната по отношение на върховенството на закона, допълва той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари