Собственици на сервизи в Русе се обявиха против "дребните риби"

0
Това е защото в Русе работят около 100 нерегламентирани фирми
Това е защото в Русе работят около 100 нерегламентирани фирми Видео: БНТ 2

Собственици на автосервизи в Русе са недоволни от по-малки фирми в бранша, които работят без да плащат данъци и вършат некачествени ремонти.

В Русе представители на местното Сдружение „Сервиз за качество в автомобилния транспорт” обсъдиха с председателя на Парламентарната комисия по транспорт мерки за ограничаване на нерегламентираната дейност в бранша. Експерти ще търсят работещ вариант за законодателни промени, съобщава БНТ Русе.

Мирослав Добрев има зад гърба си 15 години работа в автосервиз като механик, диагностик и търговец. Казва, че малките фирми, които работят в сивия сектор правят по-некачествени ремонти, които застрашават нерядко живота на клиентите.

„По спирачната система, ако не се извърши качествен ремонт става проблем, не само шофьора, но и за пешеходци” , обясни той.

Оторизираните сервизи плащат между 100 и 200 млн. лева данъци годишно, каза Емил Цветков, председател на Сдружението „Сервиз за качество в автомобилния транспорт”- Русе. Той смята, че сивият сектор в бранша е поне 5-6 пъти по-голям. Проучване на сдружението отпреди година сочи, че само в Русе работят близо 100 нерегламентирани фирми. При евентуална проверка управителите им обяснявали, че поправят коли на приятел или собствените си автомобили.

„Окуражени от бездействието на държавата, от това, че държавата е абдикирала от функциите си, все повече хора се насочват да работят в сивия сектор на нашия бранш”, заяви Цветков.

Нова регулация в бранша на автосервизните услуги може да ограничи конкуренцията смята председателят на Парламентарна комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения Настимир Ананиев.

„Когато ремонти на коли се правят от неоторизирани дилъри, в квартални сервизчета, тогава е много вероятно колите да не са изправни и да се стигне до произшествие”, каза той.

В същото време представители на автосервизния бранш споделят, че в Румъния е създадена специална структура, която се занимава с контролната дейност и защитава интересите на клиентите и на оторизираните фирми.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари