Снежана Стойчева: Цените на имотите спряха да растат

0
Вече няма купувачи готови да купуват „на всяка цена“, заяви шефката на сайт за обяви за недвижими имоти
Вече няма купувачи готови да купуват „на всяка цена“, заяви шефката на сайт за обяви за недвижими имоти Снимка: Imoti.net

Ще се спука ли балонът на цените на недвижимите имоти?

"За щастие, цените на имотите спряха да растат, вече няма купувачи готови да купуват „на всяка цена“. Пазарът на имоти не е пренаситен в момента, тъй като и сега преобладава търсенето, а не предлагането. У нас има много жилища, които не се ползват, не се отдават под наем и не се предлагат за продажба. Българинът предпочита да държи спестяванията си в жилище, защото практиката е показала, че това е една стабилна инвестиция в дългосрочен план."

Това каза в интервю за ФрогНюз Снежана Стойчева – Управител на сайт за обяви за недвижими имоти Imoti.net.

Представяме ви цялото интервю:

Българите се притесняват от зимата, от инфлацията, от качващите се лихви и от рецесията. Оттеглят ли се купувачите на жилища и пренаситен ли е пазарът на недвижими имоти в момента?

Българите имат основание да се притесняват преди всичко от политическата криза, от липсата на правителство, от нестабилния парламент. Другото – зимата е мека, не ѝ остана много време да се развихри, инфлация има в цял свят, но докъде може да стигне у нас зависи от управляващите. Лихвите засега се качват бавно и с малко, вече сме в рецесия и колко ще се задълбочи зависи от много фактори.

Не мисля, че купувачите са се оттеглили от пазара на жилища. Наистина я няма онази еуфория от 2021 г. и началото на 2022 г., но купувачи на жилища има, сделки има и последните три месеца на 2022 г. показват, че изброените фактори не притесняват купувачите. В България всяка година четвъртото тримесечие е най-силното за пазара на имоти и така беше и през изминалата година.

За щастие, цените на имотите спряха да растат, вече няма купувачи готови да купуват „на всяка цена“. Пазарът на имоти не е пренаситен в момента, тъй като и сега преобладава търсенето, а не предлагането. У нас има много жилища, които не се ползват, не се отдават под наем и не се предлагат за продажба.

Българинът предпочита да държи спестяванията си в жилище, защото практиката е показала, че това е една стабилна инвестиция в дългосрочен план. Ако сте купили жилище в София за 40 000 евро през 2006 г., днес то струва поне 80 000 евро т.е. за 16 години цената му се е удвоила.

Ще се спука ли балонът на цените на недвижимите имоти? Това се очаква отдавна, но така и не се случва, а всички се питат докога.

Тъй като няма балон, няма какво да се спука. Ръстът при цените на жилищата беше обусловен от обективни фактори – лихви по ипотечните кредити, цени на строителните материали, по-високи доходи, стремежът да се живее в по-добра среда и т.н. Какво означава да се пукне балон? Означава да не остане абсолютно нищо.

При имотите не става така. Както и да се промени цената им, винаги имат стойност. Освен при природни бедствия и война. А ако въпросът е дали цените на имотите ще паднат с 50%, моят отговор е - не. Вероятно ще има спад на цените при неатрактивни имоти, които са привлекли купувачи в еуфорията, но жилища ново строителство, на комуникативно място, особено в София, няма да поевтинеят с повече от 10%. Цените на жилищата ново строителство се отразяват и на цените на старото строителство – по-високи са и ще продължат да бъдат отколкото през 2019 г. – преди Ковид и преди войната в Украйна.

Има два начина цените на имотите да тръгнат надолу – първият е при повишаване на данък сгради, което би могло да изкара на пазара необитаемите жилища, вторият е -при излизане на пазара на жилища от необслужвани кредити. Само при увеличено предлагане на имоти може да видим сериозна корекция в цените, но това ми изглежда малко вероятно да се случи.

Кога през тази година ще е най-удачно да закупим жилищен имот?

Когато човек има нужда от жилище, има стабилни доходи и може да самофинансира поне 30% от стойността на жилището. Не смятам, че трябва да има притеснения в момента. До средата на годината лихвените проценти при кредитиране са ясни, а какво ще е по-нататък никой не може да каже със сигурност. Лично аз не очаквам драстично покачване на лихвените нива на жилищното кредитиране.

Кои са най-скъпите градове в България като цени на недвижими имоти?

Това са големите градове, които могат да предложат работни места, природни и исторически забележителности, учебни заведения, места за спорт и отдих, добра инфраструктура.

София е най-привлекателния град за притежаване на жилище и естествено тук са най-високите цени. В столицата се издават най-много разрешителни за строеж на жилища и най-много купувачи на имот се финансират с ипотечен кредит.

Следващият град по цени на имоти е Пловдив, който в някои месеци през последните две години изпреварва София по брой започнато ново строителство. Следват Варна и Бургас.

Кои са най-скъпите квартали в София?

Традиционно е центърът, Лозенец и кварталите от „Витошката яка“. В районите около метростанции, близо до паркове и с възможност за свободно паркиране доста се повишиха цените на имотите. В последните 2 години със значителен ръст в цените на жилищата са кварталите Зона Б5, Изток, Хаджи Димитър, Редута, Дружба, Овча купел, Малинова долина, Люлин 10 и Люлин 6.

Къде е най-изгодно да си купиш имот в момента?

Зависи с каква цел. Ако е за живеене, изгодно е там, където е налице необходимата за живот инфраструктура – транспорт, детски и учебни заведения, здравни заведения, развлекателни и т.н. според потребностите. Ако е за инвестиция – там, където предстои да се развие района, но все още няма много силен интерес, а след 3-5-10 години – зависи от целта на инвестицията, ще увеличи в най-голяма степен стойността си.

Какво се случва с продажбата на имоти по родното крайбрежие, разпродават ли руснаци имоти на безценица, както се говори?

По време на пандемията се събуди интересът към ваканционните имоти и така продължава и в момента. Купуват се имоти за втори дом и за отдаване под наем. Там цените също се повишиха. Никъде в България в момента не се продават имоти на безценица, още по-малко по Черноморието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари