Случаят "НАП" пое пътя на "Иванчева"

0
Обвинението за хакерската атака може да бъде белязано от негодни доказателства и сплашване на свидетели
Обвинението за хакерската атака може да бъде белязано от негодни доказателства и сплашване на свидетели Снимка: БГНЕС

Обвинението за хакерската атака може да бъде белязано от негодни доказателства и сплашване на свидетели.

Обвинението срещу Кристиян Бойков за хакерската атака срещу информационната система на НАП пое по пътя на други знакови дела като това срещу бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, както и за фалита на КТБ. Тези разследвания бяха белязани от негодно събрани доказателства и натиск срещу свидетели, пише вестник СЕГА.

Във вторник от държавното обвинение съобщиха, че служебният компютър на Бойков вече е частично декриптиран и в него са открити масивите на НАП още преди да изтекат в интернет. Освен това там имало файлове с информация от приходната агенция, която не била публикувана. 

Адвокатът на Бойков Георги Стефанов обаче е категоричен, че според правилата на Наказателно-процесуалния кодекс извличането на данни от компютъра на младежа може да се прави единствено в присъствието на поемни лица и адвокати на собственика на техниката.

„Аз не вярвам, че компютърът е декриптиран. Но ако са направили такова нещо, те сами са си минирали доказателствения материал“, каза Стефанов пред Нова тв. Според него това нарушение на НПК отваря врата за възможна манипулация, за да бъде набеден Бойков.

„След като са иззели един компютър и абсолютно в разрез с процесуалните правила са го отваряли, какво би ги спряло да внесат каквито си искат данни вътре“, попита адвокатът.

Подобни съмнения за манипулирани и незаконно събрани доказателства съпътстваха целия съдебен процес по делото „Иванчева“. Твърденията на зам. главния прокурор Иван Гешев след ареста, че двете жени „светнаха като елхи“ заради белязаните пари, се оказаха откровена лъжа. Освен това в мотивите към присъдите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова съдия Иво Хинов отбелязва, че  има „сериозен аргумент в подкрепа на тезата, че е налице неправомерно вмешателство в доказателствения материал".

В случая на Кристиян Бойков се наблюдава и друг характерен подход на прокурор Иван Гешев, приложен вече по делото „КТБ“, по което той е наблюдаващ прокурор – натиск върху свидетели. Във вторник следобед антимафиотите от ГДБОП изненадващо влязоха в офисите на фирмата "Тад Груп", в която работи Бойков, и задържаха търговския директор Георги Янков. След обвинението срещу 20-годишния младеж той многократно заяви пред журналисти, че подкрепя Кристиян и смята, че е невинен. Все още не е ясно дали и в какво прокуратурата ще обвини Янков. Държавното обвинение смени в движение позицията си по разследването. В началото твърдеше, че Бойков е действал сам и фирмата, в която работи, няма нищо общо с хакването на НАП. После Гешев обяви, че момчето е само маша в ръцете на работодателите си, които се занимавали с киберрекет и кибертероризъм.

Няма да е изненадващо обаче, ако се окаже, че тези арести не са нищо повече от сплашване. Самият Кристиян Бойков се оплака, че докато е бил в ареста, е получил "леки заплахи", за да се признае за виновен. Подобен бе подходът на прокуратурата по делото "КТБ". Преди две седмици беше задържан за 72 часа един от свидетелите по делото за фалита на КТБ – Иван Джиджев. Апелативният съд обаче го освободи без каквато и да е мярка за неотклонение, констатирайки, че дори не може да се говори за „разумно подозрение“, че Джиджев е извършил престъпление.

Случаят с хакерската атака беше прехвърлен вчера на Специализираната прокуратура, което подсказва, че най-вероятно ще последва обвинение за организирана престъпна група. Индикация за това даде и главният прокурор Сотир Цацаров, който заяви, че хакерската атака има поръчител. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари