Сложете маргарин в боята, за да направите мраморни яйца

2
Ще се изненадате от невероятния ефект
Ще се изненадате от невероятния ефект Снимка: ladyzone.bg

Според легендата след Възкресението на Христос Мария Магдалена отива при римския император с думите “Христос Воскресе!”.

По това време е невъзможно да отидеш при човек от такъв най-висок ранг с празни ръце, затова тя му носи яйце. Невярващият владетел Тиберий отговаря, че ако това е самата истина, то яйцето в ръцете на Мария Магдалена трябва да стане червено, пише Актуално. Веднага след тези думи яйцето се оцветява в червено. Това е началото на традицията да се боядисват яйца, а първото задължително трябва да е червено - цвета на кръвта на Исус.

Когато имаме гости на Великден, трябва да му се подари червено яйце, за да може богатството никога да не напуска дома. Първото червено яйце се поставя под иконостаса, както и в сандъка с моминския чеиз или се заравяло в средата на нивата, за да пази от градушка.

Всички цветове имат своето значение. Жълтото и оранжевото се свързва с богатството, зеленото - с успехите, синьото е символ на надеждата и добрината. Не трябва да се използва черна боя, защото това е цветът на скръбта и тъгата.

Боядисаните яйца се ядат до Спасовден, т.е. 40 дни след Великден.

Маргарин за повече блясък

Една по-малко популярна техника е да използвате маргарин, за да станат цветовете на яйцата ви по-ярки и изразителни. С маргарин яйцата ви ще станат уникално красиви и ще придобият мраморен ефект. Заради мазнината на маргарина, на някои места яйцето остава небоядисано и така се получава този ефект. Както се казва “мазнината и водата не се сливат”, в резултат на което яйцата стават така “преливащи”.

Това може да стане, след като боята е изсъхнала. Ако боята е все още мокра, може да се появят неприятни петна. Техниката с маргарин е лесна, не изисква много време и специални умения.

Имате нужда от:

* яйца

* боя за яйца

* гореща вода

* маргарин

Техника:

Сварете яйцата. Оставете ги поне половин час, за да изстинат добре. Разтворете боите според указанията на опаковката в отделни купички. Добавете 1-2 лъжици бял оцет във всяка купичка с боя. Сложете гореща вода, а не студена. Разтопете маргарина, докато боята се разтваря. Поставете 1-2 супени лъжици разтопен маргарин. Използвайте щипки или лъжица и топнете бързо едно яйце три пъти, преди изцяло да го оставите потопено в купичката за най-много 3 минути.

Отстранете яйцето, избършете разтопения маргарин с кухненска хартия. Ще се изненадате от невероятния мраморен ефект.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари