След вял дебат: Парламентът създаде спецпрокурор, разследващ главния

0
Поредният Франкенщайн - така го определиха от БСП, не виждат логиката в създаването на такава фигура
Поредният Франкенщайн - така го определиха от БСП, не виждат логиката в създаването на такава фигура Снимка: вестник Труд / архив

Поредният Франкенщайн - така го определиха от БСП, не виждат логиката в създаването на такава фигура

С вял дебат парламентът създаде фигурата на специален прокурор, който ще разследва обвинител номер едно. Поредният Франкенщайн - така от БСП определиха прокурора, който трябва да разследва главния прокурор. Левите не виждат логиката в създаването на такава фигура. За социалистите няма логика в създаването на такава фигура и тезата на вносителите от ГЕРБ е несъстоятелна, пише News.bg.

Християн Митев от Обединените патриоти успокои, че нищо кой знае какво не се случвало.

Крум Зарков подчерта, че хората живеят с убеждението за несправедливост на съдебния процес. Проблемът не е какво влиза в съда, а какво не влиза, изтъкна червеният депутат, като посочи виновника за това - прокуратурата. Предвижда се този прокурор да има 7-годишен мандат, да се номинира от не по-малко от шестима членове от Пленума на ВСС и ще се избира с обикновено мнозинство. Отбелязва се, че наличието на прокурор, ангажиран само с проверки и разследвания срещу главния прокурор, ще гарантира прякото му сезиране от компетентни органи или граждани, без същият да е зависим от получаването на информация от действащите прокурори или разследващи органи. Пленумът на ВСС определя датата на събеседването, което е публично и е предвидено неправителствените организации да могат да предоставят становища. Филип Попов от БСП се ядоса, че на инат управляващите искат да приемат закона напук на становищата на опозицията и на експертната общност.

Парламентът продължава дебата по законопроекта на второ четене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари