Слънчев бряг се пука по шевовете

0
Всички хотели в Слънчев бряг вече са резервирани и не приемат записвания
Всички хотели в Слънчев бряг вече са резервирани и не приемат записвания

България стигна до парадоксалната ситуация да отказва туристи въпреки големия интерес към морските ни курорти това лято.

Оказа се, че почти всички хотели в Слънчев бряг вече са резервирани и не приемат записвания.

"При това положение едва ли ще достигнем миналогодишния ръст. При нас за това лято той вече е 30% спрямо лятото на 2016, но легловата база е запълнена и съществвува голяма опасност да отказваме резервации", предупреди Начко Козарев, представител на голям немски туроператор за Южното Черноморие.

Причината за резервираните още в средата на април хотели била в много ранните записвания на западния пазар, който тази година проявява огромен интерес към България заради отлива от Турция, Египет и Тунис. Ръстът на записванията по Южното Черноморие е от всички пазари като най-голям се очертава при германците и при някои туроператори достига до 40%. Сериозни увеличения има и при чехи, поляци и унгарци, дори и при французите, за които българското море не е традиционна дестинация.

От една седмица повечето хотели в Слънчев бряг отказват резервации с автоматизираната стоп система, която се включва при всеки опит за запазване на стаи. Миналата година това се случи в последната десетдневка на май.

"Хотелите са резервирани предимно от западни туристи, които за разлика от руснаци и румънци планират отрано почивката си и не се записват в последния момент", потвърди шефката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. Ранните записвания обаче носели по-малко приходи на хотелиерите, тъй като при летовниците ползват различни намаления от 10 до 20%.

"Какво се получи сега - всички ревяха, че Южното Черноморие е презастроено, а при един сериозен наплив на туристи се оказа, че нямаме достатъчно хотели къде да ги настаним", коментират хотелиери.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари