Скъпи заеми мъчат българина

0
Лихвите по заемите у нас са по-високи отколкото в еврозоната, а лихвите по депозитите са по-ниски
Лихвите по заемите у нас са по-високи отколкото в еврозоната, а лихвите по депозитите са по-ниски Снимка: Ройтерс

Лихвите по жилищните ни кредити са двойно по-високи от тези в еврозоната

Депозитите на Запад са по-изгодни

Лихвите по потребителските заеми в България са с над 3% по-високи от тези в страните от еврозоната, показват данни на БНБ и Европейската централна банка. Лихвите по новите левови потребителски кредити у нас нарастват от 7,79% през октомври на 8,61% през ноември, обявиха от БНБ, предаде в.Труд. А лихвите по потребителските заеми в еврозоната са средно 5,23%.

Изчисления на експерти показват, че ако българин вземе потребителски заем от 10 хил. лв. за три години за покупка на кола на старо, месечната му вноска ще бъде 316 лв. и ще плати на банката 1382 лв. лихви за срока на кредита. А за един французин или германец месечната вноска по същия заем ще бъде 301 лв., като за три години ще плати на банката 826 лв. за лихви. Така заемът за българина ще бъде с 556 лв. по-скъп от този за французина.

Кредитите у нас са по-скъпи заради рисковата надбавка, която слагат банките. Тя е свързана с риска конкретният човек или фирма да фалират и банката да не можа да събере отпуснатия заем. Но цената на кредитите, както и на всички останали стоки и услуги, се определя и от конкуренцията и от това какво е готов да плати потребителят.

Жилищните заеми у нас също са по-скъпи от тези в еврозоната. Лихвите по левовите кредити за покупка на жилище у нас намаляват средно до 2,83%, което е над два пъти повече от лихвите по същите заеми в еврозоната - средно 1,36%. Жилищните заеми в България сега са изключително изгодни, а лихвите са рекордно ниски. Ако човек вземе 100 хил. лв. за срок от 20 години, месечната му вноска ще бъде само 546 лв. и за срока на заема ще плати 31 071 лв. за лихви. Но при лихвите във Франция за същия заем месечната вноска ще бъде 476 лв., а лихвите за целия срок ще бъдат 14 271 лв.

Лихвите по новите депозити на граждани у нас се понижиха до 0,10% годишно, което е наполовина спрямо еврозоната, където лихвите са средно 0,19%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари