Потребителските кредити поскъпват

2
Ипотеките остават евтини
Ипотеките остават евтини Снимка: БГНЕС

Лихвите по потребителските кредити нараснаха до едногодишен връх в края на миналата година, докато в същото време цената на жилищните заеми продължава да върви надолу, а лихвите по депозитите остават на познатите нулеви нива.

Средната годишна лихва по новите потребителски кредити, договорени в левове, възлиза на 8.55% през месец декември миналата година, сочат данните на Българската народна банка, предава Actualno.

Лихвата се увеличава с 0.50 процентни пункта спрямо предходния месец ноември, когато е била на ниво от 8.05%. Средното равнище през декември е най-високото ниво, отчитано през цялата 2021 година. За последно по-висока средна лихва по новоотпуснатите заеми за потребление е имало в края на 2020 година – средна лихва от 9.00%.

Трябва да се отбележи, че традиционно в края на годината лихвените нива по потребителските заеми нарастват. Така например, през 2019 година се наблюдава сходен месечен ръст на цената на новите кредити за потребление – от 8.52% през ноември до 9.03% през декември. През 2020 година ситуацията е същата – от 8.61% през ноември до 9.00% през декември. След моментите на растеж в края на годината, обикновено лихвените проценти вървят в посока понижаване през първите месеци на следващата година.

На фона на това обаче, БНБ редовно предупреждава, че с изтичането на сроковете на мораториума върху плащанията по банковите кредити, наложен заради COVID-19 пандемията, може да станем свидетели на увеличение на дела на необслужваните заеми, което да вдигне лихвите по кредитите.

С постепенното изтичане на удължените срокове по частния мораториум върху плащанията по банкови кредити е възможно да се наблюдава умерено увеличение на дела на необслужваните кредити в портфейлите на банките, което може да е предпоставка за слабо покачване на лихвените проценти по кредитите.”, посочват от БНБ в бюлетина „Икономически преглед” за третото тримесечие на миналата година.

Годишният процент на разходите (ГПР), който включва всички лихви и такси по потребителските заеми, достига средно годишно ниво от 9.04% по новите кредити, отпускани през декември. Само през юли през последната година е бил отчита по-висок ГПР, а именно 9.06%.

Заемите за потребление у нас достигат 13.224 млрд. лева към края на месец декември 2021 година, сочат данните на БНБ. Сумата нараства с 11.1% на годишна база, което представлява ускоряване в темпа на растеж. През цялата минала година, кредитите за потребление се увеличават с 1.32 млрд. лева.

Лихви по жилищните кредити

Лихвите по жилищните кредити продължават да вървят надолу. Средната годишна лихва по новите заеми за жилище, договорени в левове, през декември миналата година възлиза на 2.62%. Това е спад от 0.02 процентни пункта спрямо предходния месец ноември, когато средната годишна цена е достигала 2.64%. В края на 2020 година средната лихва е била на ниво от 2.81%. Годишният процент на разходите възлиза на 2.86% през декември.

Ниските лихви, високата кредитна активност и горещият жилищен пазар, принудиха БНБ да алармира за опасност от увеличаване на необслужваните заеми при евентуално влошаване на икономиката.

„При неблагоприятни промени в икономическите условия и рязко нарастване на лихвените проценти е възможно да се влоши способността на домакинствата да обслужват кредитните си задължения, което, в съчетание със спад в стойността на обезпеченията, да породи загуби по линия на кредитния риск.”, пишат от БНБ в редовния си бюлетин „Банките в България”.

Общата сума на всички отпуснати заеми за жилище в България възлиза на 14.131 млрд. лева към края на месец декември 2021 година, сочат данните на БНБ. Сумата нараства с 2.1 млрд. лева през миналата година, което представлява рекорден годишен ръст от 17.6%.

Над 96% от всички ипотечни кредити или заеми за 13.6 млрд. лева за със срок за погасяване от над 5 години, а близо 90% от общата сума, представляват кредити, договорени в левове.

Лихви по депозитите

Лихвите по депозитите остават на нулево ниво и през декември. Новите влогове в левове през последния месец на миналата година са вървели със средна годишна лихва от 0.10%, спрямо 0.09% през предходния месец.

При депозитите, договорени в евро, е прилагана средна годишна лихва в размер на 0.08%, спрямо 0.10% месец по-рано.

В края на предходната 2020 година, средната лихва по влоговете с договорен матуритет в левове и евро в била съответно 0.14% и за двете валути.

Към края на декември сумата по депозитите на домакинствата у нас възлиза на 66.540 млрд. лева като расте с 9% за година.

Лихви за бизнеса

Средните лихви по заемите за бизнеса записват спад когато става дума за кредити за суми под 1 млн. евро, сочат данните на БНБ.

Новите кредити за бизнеса през декември, за суми под 1 млн. евро, са били със средна годишна лихва от 2.77% (2.95% месец по-рано) за тези, договорени в левове и 2.19% (2.21% месец по-рано) за заемите в евро. Средната лихва при заемите за бизнеса за суми над 1 млн. евро в била 2.21% за кредити в левове (2.11% месец по-рано) и 2.16% за тези в евро (2.20% месец по-рано).

Кредитите на бизнеса достигат 37.2 млрд. лева към края на месец декември миналата година, като се оформят от заеми за 25.1 млрд. лева и овърдрафт за 12.13 млрд. лева.

Влоговете за бизнеса в левове остават на отрицателно ниво през декември – минус 0.19%. За новите депозити в евро средната годишна лихва е възлиза на 0.06%. Влоговете на бизнеса достигат 31.76 млрд. лева към края на месец декември миналата година, отчитайки годишен ръст от 8.5%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари