Скандал! Валери Симеонов извади енергийни далавери на зет на приближен на Сакскобургготски

0
Той даде пример с една частна електроцентрала
Той даде пример с една частна електроцентрала

Депутати уличиха зет на бившия депутат от НДСВ Олимпи Кътев в енергийна далавера. Това стана по време на четенето на междинен доклад на Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в Република България към 31 януари 2015 г.

Председателят на комисията Валери Симеонов извади данни за масови далавери в сектора, като от време на време издаваше и конкретни имена на нарушители.

Той даде пример с една частна електроцентрала. „По електромер са продадени за ноември 2008 г. - 737,8 МВтч, а са фактурирани към НЕК – 2367 Мвтч – три пъти повече, пак за същия месец ноември. Сметката е надписана три пъти“, обясни Симеонов.

От комисията поискали документи от ЧЕЗ, „за да видим как така става тази работа, и получихме фактурата“.

„Във фактурата са описани количества електроенергия, която е продадена на НЕК два месеца преди да бъде въведена в екплоатация тази ВЕЦ. Разбирате ли – то не е въведено в експлоатация, а вече има продадена електроенергия“, възмути се Симеонов.

Той посочи конкретни числа: „Продадено количество 1 153 584 кВтч – един месец преди да бъде въведено в експлоатация. Нормално количество, което тази централа ВЕЦ произвежда по-нататък във времето, като я гледам какви количества произвежда, порядъкът е 600-700 МВтч. Обаче се оказва, че преди да бъде въведена в експлоатация, тя е произвела два пъти повече – фактурирала го е, ЧЕЗ са приели фактурата и НЕК е платила тази сума. Както се казва – честито!“

Аналогично било положението с другия ВЕЦ на същия този собственик – ВЕЦ „Лъкатник“, „в който разликата при електромерите е 224, а пък фактурирани – 1337 МВтч“.

По думите на Симеонов – това били неща, които са трудно обясними освен ако не видим историята на тази фирма. „Това е фирма ВЕЦ „Своге“ - с 90% собственост на италианско дружество, и 10% - на Община Своге. 2005-2006 г. са започнали проектирането, до 2008 г. там управител е Патрик Паулето, който се оказва зет на г-н Олимпи Кътев – който една година преди това е бил областен управител на София-област, а след това е депутат. Нищо не казвам – случайни съвпадения“, добави Валери Симеонов.

Той изнесе и куп други данни за фрапантни далавери. Честа практика например било ВЕИ-централи по документи да продават повече енергия, отколкото изобщо могат да произведат.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари