Силвия Петкова: Промените, свързани с отнемането на МПС са неясни и хаотични

0
Ние, практикуващите, не можем да се ориентираме в Наказателния кодекс и да го приложим на практика, коментира адвокатът
Ние, практикуващите, не можем да се ориентираме в Наказателния кодекс и да го приложим на практика, коментира адвокатът Видео: NOVA

Ние, практикуващите, не можем да се ориентираме в Наказателния кодекс и да го приложим на практика, коментира адвокатът

Промените, свързани с отнемането на МПС, създадоха изключителен хаос в правоприлагането - те са неясни и хаотични, противоречат на основни принципи на наказателното право и показват незнание на законодателя. Ние, практикуващите, не можем да се ориентираме в Наказателния кодекс и да го приложим на практика. Това коментира в „Интервюто в Новините на NOVAадвокатът Силвия Петкова.

По думите ѝ има случаи, в които прокуратурата не успява да докаже умишлено престъпление и съдът го оправдава. Същевременно може да осъди за непредпазливост, тъй като е по-лесно доказуемо. "Промените в Наказателния кодекс са нищо повече от политически популизъм. Законодателят би следвало да върви при определена концепция на наказателна политика, а не да се отговаря на общественото мнение след някои определени случаи", заяви тя.

"Когато един водач управлява пиян чужда кола, съдът постановява в полза на държавата равностойността на автомобила. Това е невиждана в историята на наказателното право конструкция. Основанието и мотивите на това изменение са неясни. Изглежда сякаш законодателят е объркал конфискацията като наказание с отнемането като превантивна мярка. Второто няма поправителен характер, докато наказанието има - то цели деецът да бъде превъзпитан", заяви адвокатът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари