Силно отровният газ фосфин е убил 9-годишния Стефчо

0
При остро отравяне с него смъртта настъпва в първите 12 до 24 часа, каза прокурор Чанева
При остро отравяне с него смъртта настъпва в първите 12 до 24 часа, каза прокурор Чанева Видео: Кис 13

Причината за смъртта на 9-годишното дете от Кардам е отравяне с фосфин.

Това съобщи на пресконференция днес районният прокурор на Генерал Тошево Йорданка Чанева, предаде БГНЕС.

"От експертизата на Военно медицинска академия - София, става ясно, че в представените за изследване вътрешни органи и проби от кръв, е установено наличие на фосфин. Поради липса на това вещество в стомашното съдържание, експертите са достигнали до извода, че то е постъпило по инхалаторен път”, поясни тя. Заключението на съдебния лекар също посочва отравяне с фосфин, при което е настъпила остра тотална сърдечна недостатъчност.

"Според вещите лица всички симптоми на натровените деца, в това число и на починалото момче, са симптомите на отравяне с фосфин. Те са предимно гадене, повръщане, коремна болка, диария, главоболие, забавяне на сърдечния ритъм. Установената концентрация на фосфин в представените за изследване биологични тъкани значително надвишава публикуваните данни за смъртен случай, който се дължи на отравяне с фосфин. При остри отравяния с фосфин смъртта настъпва в първите 12 до 24 часа”, каза прокурор Чанева.

Експертизата на Военно медицинска академия – София сочи, че на анализ са подложени намерените при огледа в дома на починалото дете, непосредствено до леглото му, две топчета с неправилна овална форма в син цвят. Общото им тегло е било около 1,6 грама, а химическият анализ е доказал, че основното вещество, съдържащо се в тях, е съединението алуминиев фосфит, при който активно действащ компонент е отровният газ фосфин.

Предстои изготвяне на експертизи, които да установят дали симптомите на другите две деца, които бяха хоспитализрание в болницата в Варна, са били причинени от този газ.

Досъдебното производство ще приключи на 28 декември 2019 г. Следствието се води по член 122 от НК - за причиняване на смърт по непредпазливост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари