Сифилис пълзи по морето

0
Сифилисът заплашва да се разпространи в цяла България
Сифилисът заплашва да се разпространи в цяла България

Сифилис пълзи из Варна и заплашва да се разпространи и във вътрешността на страната след края на летния сезон.

За това алармират лекарите в морската ни столица. По думите им през последния месец те регистрират средно по 10-12 нови случая на седмица. Общо 32 случая на предаваното по полов път заболяване са отчетени през последните 7 дни, пише Всеки ден.

Останалите заболели са регистрирани в Бургас, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора и Ямбол.

Експертите от районната дирекция „Надзор на заразните болести" към РЗИ - Варна коментират, че действително се отчита повишение на болните от сифилис по морето. Но нивата все още не били достигали прекомерно високи граници. Специалистите обясняват, че обикновено най-висок ръст на болните се отчита в края на летните месеци, т.е. през септември.

Жертви на болестта стават както по-млади хора, така и мъже и жени между 40 и 50 години. Най-възрастният пациент, който пипнал срамната болест, е 82-годишен. Той признал, че имал редовни контакти с малолетна циганка, на която давал по 5 лева. 

През първия месец на 2016 година в страната са отчетени близо 20 случая и на други полово предавани болести като СПИН, гонорея и хламидийни инфекции. Добрата новина е, че през последния месец в морската столица няма нито един открит случай на СПИН. Два обаче са регистрирани в Пловдив и по един в Бургас, Добрич, Кюстендил, Русе. Няколко случая на гонорея са регистрирани в София и Стара Загора. Такива пациенти обаче няма във Варна и Бургас.

„Сравнително по-често се срещат оплаквания от хламидийна инфекция. Любопитен е обаче фактът, че в столицата те са 8 пъти повече в сравнение с морето. Обяснението е просто - в София се посещават повече басейни, а по курортите се влиза в морето, където няма толкова бацили", уточнява гинекологът д-р Георги Иванов.

По думите му в момента инфекции от този тип има и в Русе, Пловдив и Стара Загора. Цифрите щели да бъдат много по-големи, когато хората започнат да се връщат от почивка. Именно тогава обръщат внимание на оплакванията си и отиват на преглед.

Гинеколозите в столицата, а и тези по морето предлагат прегледи на промоция, за да се избегне епидемията в края на лятото. В повечето медицински центрове се плаща само изследването, но въпреки това нямало желаещи, твърдят лекарите.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари